Rusija

Mišustin obećao: Biće pojednostavljen postupak dobijanja ruskog državljanstva

Decembarskim predsedničkim dekretom broj 962 pojednostavljena je procedura za dobijanje ruskog državljanstva za građane Belorusije, Kazahstana i Moldavije
Mišustin obećao: Biće pojednostavljen postupak dobijanja ruskog državljanstva© Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

Ruski premijer Mihail Mišustin obećao je da će ruske vlasti pojednostaviti proces dobijanja ruskog državljanstva za one koji ga "žele i zaslužuju".

"Zbog ljudi koji žele da postanu građani Rusije, koji to zaslužuju po našim standardima, moramo da učinimo sve da pojednostavimo procedure", rekao je premijer odgovarajući na pitanja poslanika ruske Dume, prenosi TASS.

On je podsetio da je decembarskim predsedničkim dekretom broj 962 pojednostavljena procedura za dobijanje ruskog državljanstva za građane Belorusije, Kazahstana i Moldavije.

Za samo tri meseca, kako je rekao, više od 700 stranaca dobilo je rusko državljanstvo.

"Mi ćemo, bez sumnje, učiniti sve da pojednostavimo ove procedure, na tome radi ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je ruski premijer.

Ukazom predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o pojednostavljenoj proceduri za dobijanje ruskog državljanstva građani Belorusije koji su poslovno sposobni i navršili su 18 godina moći će da podnesu zahtev za rusko državljanstvo bez uzimanja u obzir period njihovog boravka u Rusiji od trenutka dobijanja boravišne dozvole, poznavanje ruskog jezika, istorije i osnovnih zakona zemlje.

Usklađenost sa utvrđenim periodom boravka u zemlji (pet godina) i poznavanje istorije i zakonodavstva Rusije prilikom podnošenja zahteva neće biti obavezni ni za državljane Kazahstana i Moldavije, ali za njih je i dalje obavezno poznavanje ruskog jezika, navodi ruska novinska agencija.

image