Rusija

Ruski MUP: Spreman nacrt zakona kojim se pooštrava imigraciona kontrola

Reč je o uslovima ulaska i izlaska iz Ruske Federacije stranih državljana i lica bez državljanstva, kao i o uslovima njihovog boravka na teritoriji Ruske Federacije
Ruski MUP: Spreman nacrt zakona kojim se pooštrava imigraciona kontrola© Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije završilo je nacrt zakona kojim se pooštrava državna kontrola u oblasti migracija.

Predlog je dostavljen ruskoj vladi, saopštila je danas portparolka ruskog MUP-a Irina Volk.

Ona je na svom Telegramu napisala da je ruski MUP 29. marta dostavio vladi Ruske Federacije nacrt zakona o uslovima ulaska i izlaska iz Ruske Federacije stranih državljana i lica bez državljanstva, kao i o uslovima njihovog boravka na teritoriji Ruske Federacije.

"On predviđa proširenje zakonskih osnova za korišćenje savremenih sredstava i metoda kontrole ulaska i boravka stranih državljana u Ruskoj Federaciji", napisala je Volkova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, ovim zakonom se uspostavlja pravni osnov za uvođenje biometrijske lične identifikacije pri ulasku u Rusiju, smanjenje perioda privremenog boravka stranaca na 90 dana u kalendarskoj godini, kao i kreiranje digitalnog profila stranca.

Ranije su stranci mogli privremeno da borave u Ruskoj Federaciji 90 dana u periodu od šest meseci.

Pored toga, biće uveden režim kontrolisanog boravka za pojedine kategorije stranaca i pojačaće se kontrola poslodavaca koji privlače stranu radnu snagu.

Biće uvedena vansudska ograničenja ilegalnih će uvedena migranata, kao i zabrane državnih organa prema organizacijama, fizičkim i pravnim licima da pružaju bilo kakve usluge prekršiocima zakona o migracijama, saopštila je Volkova.

image