Rusija

Zaharova: Samit o nuklearnoj energiji u Briselu je neuspešan bez Rusije i Irana

Ključne evroazijske države koje se zalažu za miroljubivu upotrebu nuklearne energije nisu bile pozvane na samit, ističe portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zaharova: Samit o nuklearnoj energiji u Briselu je neuspešan bez Rusije i Iranawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Odluka organizatora da ne pozovu Rusiju i Iran na samit o nuklearnoj energiji u Belgiji predodredila je njegov neuspeh, jer bi nuklearna energija trebalo da ostane van političkih okvira, napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svom telegram kanalu. 

Zaharova je navela da su organizatori samita u Briselu od 21. i 22. marta nazvali "globalnim" i "istorijskim", dok "ključne evroazijske države koje se zalažu za miroljubivu upotrebu nuklearne energije na globalnom nivou, uključujući i Rusiju, nisu bile pozvane". S druge strane, Zaharova je podsetila da nije pozvan ni Iran, koji je već duže vreme pod lupom javnosti upravo zbog njihovog nuklearnog programa.

Zaharova ocenjuje da su "stručnjaci odmah videli da je 'istorijski samit' propao" i objasnila da su sve slične tvrdnje o posebnosti ovog događaja samo jedna obična igra reči, kojoj neretko pribegavaju na Zapadu. 

Na samitu u Briselu bio je, podsetimo, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U pitanju je bio prvi Samit o nuklearnoj energiji. Svetski lideri tokom njega razgovarali su o značaju nuklearne energije u rešavanju klimatskih promena i jačanju energetske bezbednosti.

Nakon završetka samit, predsednik Vučić je poručio da je država donosila pogrešne odluke poslednjih 35-40 godina, i istakao:

"Bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo dolazak veštačke inteligencije, električnih automobila."

image