Svet

Svetska nuklearna renesansa: Istorijski rast proizvodnje nuklearne energije

Rusija i Kina obezbeđuju tehnologiju za 70 odsto reaktora koji se trenutno grade širom sveta
Svetska nuklearna renesansa: Istorijski rast proizvodnje nuklearne energijewww.globallookpress.com © Arvin Temkar/Atlanta Journal-Constitution via AP, File

Globalna proizvodnja nuklearne energije trebalo bi da dostigne najviši nivo u istoriji 2025. jer se sve više zemalja okreće ovoj tehnologiji u okviru planova za smanjenje emisije gasova staklene bašte, ukazuje nova prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Proizvodnja nuklearne energije se vraća na velika vrata, a očekuje se da će se uvećavati prosečno za skoro tri odsto do 2026. godine. Na rast će pre svega uticati nova postrojenja u Kini i Indiji, ali i pojačanja u Južnoj Koreji i Evropi.   

IEA podseća da će i Francuska povećati proizvodnju nuklearne energije nakon što završi s remontom postrojenja, dok se u Japanu razmatra ponovno pokretanje rada nuklearki.

Velika Britanija, Švedska i Švajcarska su takođe među zemljama koje rade na tome da povećaju proizvodnju nuklearne energije tako što će produžiti radni vek postojećih elektrana i izgraditi nove ne bi li povećale energetsku sigurnost kako potražnja za električnom energijom raste.

IEA ocenjuje da će rast kapaciteta obnovljive energije i "svetska nuklearna renesansa" omogućiti proizvodnju električne energije s niskom emisijom štetnih gasova u naredne tri godine.

"Energetski sektor trenutno emituje više ugljen-dioksida nego bilo koji drugi na svetu, tako da ohrabruje brz rast obnovljivih izvora energije i stabilna ekspanzija nuklearki u okolnostima povećane potražnje za električnom energijom", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

IEA je navela i da raste uticaj Rusije i Kine u nuklearnom sektoru, te da ove dve zemlje obezbeđuju tehnologiju za 70 odsto reaktora koji se trenutno grade širom sveta.

U jeku energetske krize 2022. godine, koju su u velikoj meri izazvale zapadne sankcije Rusiji, odnosno samovoljno odricanje Zapada od jeftinih ruskih energenata, mnoge vlade su odlučile da ožive svoj nuklearni sektor, a koji su stopirale nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

image