Rusija

Putin: Napadom na Moskvu hteli su da nam uruše jedinstvo

Rusija je dovedena u situaciju da je morala da se brani, poručio je ruski lider
Putin: Napadom na Moskvu hteli su da nam uruše jedinstvo© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Postoje svi preduslovi da mislimo da je glavni cilj onih koji su naručili teroristički napad u Moskvi bio taj da nanesu štetu našem jedinstvu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Federacije nezavisnih sindikata.

"Drugi ciljevi nisu na vidiku, nema ih, jer Rusija ne može biti meta terorističkih napada radikalnih islamista. Naša zemlja pokazuje jedinstven primer međuverskog sklada i jedinstva. I na međunarodnoj sceni ona se ponaša tako da je malo verovatno da je na meti napada radikalnih islamista", poručio je predsednik.

Rusija je dovedena u situaciju da je prinuđena da brani svoj narod, svoju budućnost i svoj suverenitet oružanim sredstvima, rekao je dalje Putin, nakon čega je istakao da je "najvažniji uslov za uspeh" Rusije jedinstvo svih nacija koje danas čine rusko društvo.

"To je glavni, osnovni uslov za naš uspeh", podvukao je.

Ipak, bez obzira na situaciju, Rusija, kako je dodao, nije prešla na režim ratne ekonomije.

Nezaposlenost na rekordno niskom nivou

Nezaposlenost je u Rusiji danas na rekordno niskom nivou, i u februaru ona je iznosila svega 2,8 odsto, potvrdio je danas predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, zemlji u narednim godinama ne prete problemi s nezaposlenošću, već baš naprotiv - Rusija će se u narednim godinama suočiti s deficitom radne snage, tako da će biti potrebno ili uvoziti radnu snagu iz inostranstva, ili povećati produktivnost rada.

Govoreći o tržištu rada, on je istakao da je važno da mladi ljudi, nakon završetka studija, mogu da budu sigurni da će naći posao u struci.

On je, takođe, naglasio da je izuzetno bitno i da se sve plate isplaćuju na vreme i u celosti.

Govoreći o zaradama, Putin je naredio da bi plata za isti posao u svim regionima trebalo da bude ista i podvukao da je bitno da se plate povećaju visokokvalifikovanim stručnjacima. 

Najavljeno je i da će se od 1. septembra početi sa povećanjem plata predavača fundamentalno važnih predmeta na fakultetima.

Potrebna modernizacija ekonomije

Ruski lider je još poručio da je potrebno modernizovati ekonomiju i to sve njene grane. To bi, kako je rekao, trebalo učiniti, između ostalog, i uz pomoć digitalnih tehnologija. 

Prema njegovim rečima, širenje tehnološkog i industrijskog potencijala takođe bi trebalo direktno konvertovati u rast plata građana. 

U isto vreme, lider je naglasio da je izuzetno važno da građani neprestano rade na povećanju svojih kvalifikacija, jer to zahteva vreme u kojem živimo. 

"Jedan od ključnih faktora je dostupno, kvalitetno obrazovanje, prilika da čovek stekne zanimanje koje je dobro, interesantno, perspektivno i po njegovom ukusu, kao i da unapredi svoje kvalifikacije".

image