Rusija

Putin u filmu "Beograd": Osuđujemo bombardovanje srpske prestonice, Jeljcinova Rusija je bila slaba

Ruski lider govorio je o bombardovanju naše zemlje, vladavini Borisa Jeljcina i zauzimanju "Slatine"
Putin u filmu "Beograd": Osuđujemo bombardovanje srpske prestonice, Jeljcinova Rusija je bila slabaGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Bombardovanje Beograda ne može da izazove ništa osim osude, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, tokom intervjua za dokumentarni film "Beograd", Andreja Kondrašova, prikazanom na TV kanalu Rusija 1.

"To je ogromna tragedija. Ono što je Zapad uradio bilo je potpuno neprihvatljivo. Bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti UN, oni su direktno započeli vojne operacije, rat u stvari, u centru Evrope, i bombardovanje glavnog grada ove zemlje – Beograda. Pa šta da kažemo. Ništa osim osude", izjavio je ruski lider.

Putin je tokom intervjua komentarisao i na vladavinu predsednika Borisa Jeljcina pre 25 godina, ocenivši da je u tom periodu Rusija bila zavisna od različitih faktora, zbog čega je morala da žrtvuje svoj suverenitet.

"Pa, bilo je dosta poluga. Rusija je bila u prilično slabom stanju i zavisila je od raznih vrsta finansijskih instrumenata i mehanizama, od političkih, unutrašnjepolitičkih. U tom smislu, nažalost može se konstatovati da je Ruska Federacija u to vreme izgubila značajan deo svog suvereniteta", odgovorio je Putin na pitanje o povlačenju Rusije sa Kosova i Metohije i uticaju na Jeljcina.

Predsednik Rusije se osvrnuo i na raniju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "Putin ne bi dozvolio NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, da je tada bio na čelu Rusije".

"Vidite stvar je u tome da je tamo u Jugoslaviji bila drugačija situacija. Ta zemlja bila je u stanju teškog unutrašnjeg sukoba. Stoga je sada teško govoriti o tome. I čini mi se da to nema mnogo smisla, Aleksandar je iskusan političar, mislim da će se složiti sa mnom, to je već prošlo. U svakom slučaju, da imamo jednog saveznika, mi bismo naravno sa njim gradili odnose, kao što bi to bilo u interesu naše zemlje i u interesu našeg saveznika. Da smo imali bilo kakve obaveze u odnosima onda bismo, naravno, te obaveze ispunili. Međutim, tada između Rusije i Jugoslavije nije bilo takvih odnosa", rekao je on.

Ruski lider je napravio osvrt i na akciju zauzimanja aerodroma "Slatina" kod Prištine, koju je izvršila ruska vojska, a opširnije o tome čitajte u odvojenoj vesti.

image