Rusija

Moskva: Zapadne redakcije imale direktivu - sakriti broj žrtava u terorističkom napadu

Mediji su dobili konkretna uputstva kako da izveštavaju o tragičnim dešavanjima u "Krokus sitiju", a to je značilo da se ne sme iskazivati saosećanje prema ruskom narodu, i da je potrebno demantovati umešanost Ukrajine, poručuje danas MSP Rusije
Moskva: Zapadne redakcije imale direktivu - sakriti broj žrtava u terorističkom napaduwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Svega nekoliko sati nakon napada na "Krokus siti hol" u Moskvi, i ne dočekavši preliminarne rezultate istrage, zapadni mediji i zvaničnici SAD, Velike Britanije i EU pokrenuli su pi-ar kampanju koja je imala za cilj da se negira umešanost ukrajinske službe u napad, podsetilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u još jednom osvrtu na nedavni teroristički napad u kojem je poginulo više od 140 ljudi.

"Redakcije vodećih zapadnih izdanja dobili su konkretna uputstva da se u informativnom prostoru učvrsti njihova sopstvena verzija događaja", ističe Moskva.

Ova uputstva su značila da bi javnost trebalo da se ubedi da je u organizovanje (napada) bio umešan ISIS, da se demantuju veze islamista sa ukrajinskom vladom ili zapadnim obaveštajnim službama, da se diskredituju rezultati ruske istrage i da se promovišu različite teorije zavere o umešanosti ruskih specijalnih službi. 

"Konstatujemo da nije bilo dozvoljeno da se iskažu saosećanje i humanizam prema ruskom narodu. Posebno ciničnu notu pokušajima Zapada da svetsku javnost odvrati od pravih organizatora i onih koji od napada imaju korist pridaje kategorično uputstvo da se u medijima ne objavljuju prave razmere tragedije - da se ne spominje broj žrtava terorističkog napada, broj poginule dece, da se isključe reakcije običnih građana na ono što se desilo".

"Teroristički napad na 'Krokus siti hol' nije prvi teroristički napad na Rusiju u poslednje vreme", podseća Moskva i dalje upozorava:

"Sve okolnosti krvavog terorističkog napada od 22. marta 2024. godine biće detaljno utvrđene. Krajnji nalogodavci, organizatori i saučesnici, ma gde da se nalaze, biće pronađeni, i pravedno kažnjeni".

image
VV inauguration
banner