Rusija

Ugrožena i Kurganska oblast: Poplavne vode stigle do šest naselja

Grupa snaga Ministarstva za vanredne situacije je pripremljena za poplavu i nastavlja se evakuacija stanovništva, kazala je portparolka Ministarstva tog regiona Olga Saburkina
Ugrožena i Kurganska oblast: Poplavne vode stigle do šest naselja© Serguei Fomine/Global Look Press

Šest naselja Kurganske oblasti nalazi se u zoni poplava, izjavila je portparolka Ministarstva za vanredne situacije regiona Olga Saburkina. 

"Trenutno su u zoni poplava dva opštinska okruga - Celinski i Zverinogolovski. Takođe, ugroženo je šest naselja i radi se o onim tačkama gde je voda već stigla", kazala je Saburkina za kanal "Rusija 24".

Prema njenim rečima, grupa snaga Ministarstva za vanredne situacije je pripremljena za poplavu i nastavlja se evakuacija stanovništva.

"U toku su radovi na ojačavanju brane u regionalnom centru, kao i radovi na zaštiti obala u nekoliko okruga", dodala je.

U Kurganskoj oblasti je na snazi regionalna vanredna situacija.

Prema prognozi Ministarstva za vanredne situacije za period poplava, u regionu može biti poplavljeno 62 naselja, 4.300 kuća, 5.550 domaćinskih parcela, 600 vikendica, a 18.718 ljudi može da bude evakuisano.

Prema rečima šefa regiona Vadima Šumkova, dolazak velike vode u Kurgan predviđa se za period od 11. do 14. aprila.

U Zverinogolovskom okrugu, gde je situacija sa poplavama najteža, nivo vode u reci Tobol porastao je na 962 centimetra, pri čemu je 117 centimetara ostalo na kritičnom nivou. Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa poplavama bez presedana. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti.

image