Rusija

Nivo reke Ural ne prestaje da raste: U Orenburgu poplavljeno više od 3.600 domaćinstava (VIDEO)

Gradonačelnik je pozvao stanovnike grada da ne čekaju kritičnu situaciju i da se što pre evakuišu
Nivo reke Ural ne prestaje da raste: U Orenburgu poplavljeno više od 3.600 domaćinstava (VIDEO)www.globallookpress.com © Sergey Nikiforov/news.ru

Nivo vode u reci Ural u Orenburškom okrugu do četvrtka ujutro porastao je za 32 centimetra i iznosi 1054 centimetra, dok je opasan pokazatelj premašen za 124 centimetra, navodi Telegram kanal te oblasti.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin izjavio je da je u tom regionu poplavljeno više od 3.600 domaćinstava i dvorišta, kao i da je situacija napeta.

Prema njegovim rečima, najnapetija situacija je u stambenom kompleksu Grand park.

"Sada ćemo prebaciti pumpe za ispumpavanje vode, koje nam je predalo Ministarstvo za vanredne situacije. Voda se već približila, ali za sada nema kritičnih oznaka u stambenom kompleksu Dubki. Do danas je poplavljeno više od 3.600 domaćinstava, odnosno dvorišnih površina. Situacija je i dalje komplikovana i napeta", rekao je Salmin novinarima.

Gradonačelnik je pozvao stanovnike grada da ne čekaju kritičnu situaciju i da se što pre evakuišu.

Dan ranije su vlasti Orenburške oblasti izvestile da je nivo reke Ural u Orenburgu postavio rekord u čitavoj istoriji posmatranja.

Prema podacima u 06.00 po moskovskom vremenu, dostigao je 1060 centimetara i 130 centimetara je iznad kritične oznake.

U tom regionu je do jutra 10. aprila poplavljeno više od 12.800 stambenih objekata, skoro 15.000 kuća i evakuisano je više od 7.700 ljudi.

U Orenburškoj oblasti proglašeno je vanredno stanje na saveznom nivou. 

image