Rusija

Taker Karlson sa osnivačem Telegrama: "Gugl" i "Epl" najveći cenzori, a ne vlast

Telegram ne želi da bude politički igrač, već neutralna platforma, nepristrasna koja ne zauzima bilo čiju stranu, rekao je Pavel Durov, napomenvuši da ruska mreža privlači previše pažnje FBI i bezbednosnih službi
Taker Karlson sa osnivačem Telegrama: "Gugl" i "Epl" najveći cenzori, a ne vlastGetty © Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Ubrzo nakon što je otvorio nalog na Telegramu, američki novinar Taker Karlson objavio je intervju sa osnivačem te platforme Pavelom Durovom, koji mu je otkrio da kompanije "Epl" i "Gugl" mogu da cenzurišu praktično sve što je protiv njihovih pravila.

Durov, koji živi u Dubaiju, rekao je da pomenute američke korporacije vrše veliki pritisak na rad njegove aplikacije, a ne vlade.

"Obe američke kompanije su veoma jasno stavile do znanja da će Telegram biti isključen iz prodavnica aplikacija ako se ne pridržava pravila koja su definisali. Rekao bih da najveći pritisak na Telegram ne vrše vlade, nego 'Epl' i 'Gugl'. Kada je reč o slobodi govora, te dve platforme mogu cenzurisati u suštini sve što možete da pročitate na svom pametnom telefonu", kazao je Durov.

Prema njegovim rečima, za Telegram takva pretnja "nije mala stvar", jer bi mogla da liši "značajan deo svetske populacije pristupa vrednoj aplikaciji koju koriste svaki dan".

Durov je ostakao da Epl i Gugl "nisu previše voljni da naprave kompromis" u pogledu poštovanja pravila koja su postavili, od kojih su neka političke prirode.

On je istakao da Telegram ne želi da bude politički igrač, već neutralna platforma, nepristrasna koja ne zauzima bilo čiju stranu.

Telegram privlači previše pažnje FBI i bezbednosnih službi

Durov je takođe kazao da se trudi da ne posećuje "velike geopolitičke sile" kao što su Rusija, Kina i SAD, gde vlasti udeljuju povećanu pažnju Telegramu.

"Idem u zemlje gde sam siguran da su njihovi postupci u skladu sa onim što mi radimo, sa našim vrednostima", napomenuo je Durov.

Dodao je i da ima mogućnost da ide u SAD, ali se trudi da to ne radi jer je tamo pod budnom pažnjom FBI i vlasti.

"Privlačimo previše pažnje FBI, bezbednosnih službi, gde god da se nalazimo u SAD. Navešću primer. Poslednji put kada sam bio u SAD, sa mnom je bio inženjer koji radi za Telegram. Službenici ili agenti iz sfere sajber bezbednosti su pokušali tajno, iza mojih leđa, da zaposle mog inženjera", rekao je Durov.

On je ukazao da Telegram trenutno broji više od 900 miliona korisnika, a procenjuje da će ta brojka dostići milijardu u roku od godinu dana. 

Durov je istakao da podržava ono što Ilon Mask radi za razvoj mreže "Iks", pošto ta društvena mreža, prema njegovim rečima, "postaje sve veći pobornik slobode govora".

image