Rusija

Peskov: Kijev odbacuje pregovore sa Moskvom

Kijev mora da pokaže spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela, ocenio je potparol Kremlja
Peskov: Kijev odbacuje pregovore sa Moskvomwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Kijev mora da pokaže spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje koje uslove Ukrajina mora da ispuni da bi počeli pregovori između dve zemlje.

"Trebalo bi da postoji politička volja, spremnost da se razgovara o onim zahtevima Rusije koji su dobro poznati", podsetio je on. 

Sada nikakvi pregovori sa Ukrajinom nisu mogući, jer ih Kijev odbacuje, rekao je Peskov aludirajući na Štajnmajerov poziv za "prekid vatre", nazvaši ga neozbiljnim.

"Zaista, nikakvi pregovori trenutno nisu mogući, jer ih ukrajinska strana apsolutno negira. Specijalna vojna operacija u Ukrajini se nastavlja", dodao je Peskov.

Trojna gasna unija

Ideja o stvaranju trojne gasne unije Ruske Federacije, Kazahstana i Uzbekistana će tek biti definisana, rekao je Peskov.

"Ova ideja i inicijativa će se tek formalizovati, dobiće jasne obrise. Uzbekistan i Kazahstan su ogromne teritorije, u veoma važnom regionu, i snabdevanje ruskim gasom im je izuzetno važno. Postoji veoma široka mreža delovanja koja će zadovoljiti interese sve tri navedene zemlje", rekao je Peskov.

Predsednici Kazahstana i Rusije Kasim-Žomart Tokajev i Vladimir Putin u ponedeljak su na sastanku u Kremlju razgovarali o stvaranju trojne gasne unije, uz učešće Uzbekistana, radi koordinacije akcija u transportu ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.

Energetski dijalog sa Kinom

Portparol Kermlja je rekao da Rusija ima veoma razvijen dijalog sa kineskim partnerima na temu energetike i da je Rusija otvorena za dijalog na tu temu sa Kinom.

"Dijalog pokriva širok spektar oblasti. Ruska strana je otvorena i zainteresovana za saradnju", rekao je Peskov.

Kineski predsednik Si Đinping ranije je, u telegramu čestitke učesnicima rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma, rekao da je saradnja Kine i Rusije u energetskoj oblasti veoma pouzdana, i da je kineska strana spremna da produbi saradnju sa Ruskom Federacijom u ovoj oblasti.

Putin nije slao poruke Makronu preko Tokajeva

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije preneo nikakvu poruku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu preko kazahstanskog lidera Kasima-Žomarta Tokajeva koji će posetiti Pariz nakon posete Moskvi, precizirao je Peskov.

Kasim-Žomart Tokajev će biti u zvaničnoj poseti Francuskoj 29. i 30. novembra kada će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Podsetimo, Tokajev je 28. novembra razgovarao sa Putinom u Moskvi.

Kremlj zna razlog odlaganja sastanka komisije Ruske Federacije i SAD o START-u

Kremlj ima informacije o razlozima zbog kojih je odložen sastanak bilateralne konsultativne komisije između Rusije i SAD o Ugovoru o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START), rekao je Peskov i dodao da pojašnjenje treba tražiti od Ministarstva spoljnih poslova.

"Ministarstvo spoljnih poslova je glavna organizacija za pomenuti događaj. Zato vas molim da njih pitate", dodao je portparol Kremlja.

Na Smolenskom trgu su u ponedeljak izvestili da je sastanak bilateralne konsultativne komisije Rusije i Sjedinjenih Država o START-u, koji je ranije bio zakazan za 29. novembar – 6. decembar u Kairu, odložen za kasniji datum.

Rusija i Sjedinjene Države potpisale su Ugovor o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja 2010. godine a u februaru 2021. su ga produžile na maksimalno mogućih pet godina, do 2026. godine.

image