Rusija

Lavrov: Navodi da Rusija preti Zapadu deo su lukavog plana da se iznudi novac za rat u Ukrajini

Forsiranje teme da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore, ukazao je ministar spoljnih poslova Rusije u intervju za tri radio stanice – Sputnjik, Komsomoljska pravda i Govori Moskva
Lavrov: Navodi da Rusija preti Zapadu deo su lukavog plana da se iznudi novac za rat u Ukrajini© Алексей Филиппов / РИА Новости

Forsiranje teme da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore. Oni shvataju da se stvara novi svetski poredak", rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim radio stanicama "Sputnjik", "Moskva govori" i "Komsomoljska pravda". 

Najbitnije poruke ruskog ministra spoljnih poslova pratite u našem blogu ispod. 

  • 19. apr 2024 • 12:29

    12:29

    Sergej Lavrov je Maji Sandu i svima onima koji su poput nje, i koji žele da svoje zemlje približe EU, kao i onima koji žele da odvoje Jermeniju (od Rusije) poželeo da se probude i da se sete reči Žozepa Borelja i Vladimira Zelenskog, koji su javno i vrlo jasno obelodanili interese Zapada. 

    Šef evropske diplomatije je ranije izjavio da se oni ne bore za Ukrajinu, već za sebe, i to protiv Rusije, a to je potvrdio i predsednik Zelenski, podsetio je Lavrov. 

  • 12:25

    Ove godine samit BRIKS-a će uključivati čak 250 događaja. Broj članova se udvostručio, a naš cilj je da sve prođe kako treba, rekao je šef ruske diplomatije, komentarišući samit kojim ove godine predsedava Ruska Federacija.

    Tema alternativnih platnih sistema biće jedna od bitnijih, dodao je. 

  • 12:22

    Zapad agresivno radi na tome da predsednica Moldavije Maja Sandu približi svoju državu NATO-u. 

    Takva uloga dodeljena je i predsedniku Zelenskom. 

  • 12:18

    Kada je potpisan sporazum da je Karabah deo Azerbejdžana, nije potpisan dokument kojim bi se obezbedila prava Jermena. 

  • 12:13

    Smatramo da smo još uvek saveznici sa Jermenijom, ali to nije samo u pravnom smislu regulisano, istakao je Lavrov, govoreći o odnosima sa Jermenijom. 

    Čak je i jermenski premijer nedavno poručio da, iako odnosi sa Moskvom trenutno nisu najbolji, da su oni jako važni i mi to cenimo, poručio je ruski ministar. 

    Stoga nije tačno to što neki pokušavaju da predstave kao da Rusija iskorišćava Jermeniju, zaključio je Lavrov, podsetivši na činjenicu da je Jermenija danas država koja ima najviše koristi od Evroazijske ekonomske unije. 

  • 12:10

    Želja i cilj Izraela je da skrene pažnju svetske zajednice sa onoga što se dešava u Gazi na Iran kao nuklearnu pretnju, naveo je Lavrov, i dodao da je Rusija je diplomatskim kanalima prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju.

    "Iran nema nuklearno oružje, to je saopštila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA)", ukazao je.

    Šef ruske diplomatije je naveo da je Iran bio prinuđen da odgovori na kršenje međunarodnog prava.

  • 12:06

    Rusija još nije dobila poziv za proslavu godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, prokomentarisao je Lavrov Makronove reči o pozivu Rusije na 80. godišnjicu.

    "Organizatori svečanosti ranije su javili da je takav poziv upućen. Naglasili su da ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan, već je pozvana Rusija (nisu precizirali šta to znači)", naveo je.

  • 12:01

    Razgovori sa Zelenskim su besmisleni iz više razloga, iako smo mi istakli da smo spremni da pregovaramo, ponovio je ruski ministar i dodao: "To nisu puste reči".

  • 11:58

    Rusko osoblje u ambasadama NATO-a u Moskvi radilo je na podršci antivladinim pokretima.

  • 11:55

    Ako Zapad prestane da priča o planovima Rusije za napad na NATO, prestaće i da plaši birače.

image
VV inauguration
banner