Svet

Stejt department i EU upozorili Gruziju: Rizikujete članstvo u EU i NATO zbog antizapadne retorike

Vašington već 32 godine pomaže gruzijskoj ekonomiji, a kao odgovor Tbilisi pogrešno ocenjuje tu saradnju i podriva fundamentalne odnose sa SAD, poručio je portparol Stejt departmenta Metju Miler
Stejt department i EU upozorili Gruziju: Rizikujete članstvo u EU i NATO zbog antizapadne retorike© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Gruzija rizikuje svoje članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u zbog antizapadne retorike i zakona o stranim agentima, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Izjave i aktivnosti gruzijske vlade nisu u skladu sa demokratskim vrednostima koje čine osnovu za članstvo u EU i NATO-u i ugrožavaju put Gruzije ka evroatlantskim integracijama", upozorio je Miler.

Prema njegovim rečima, Vašington već 32 godine pomaže gruzijskoj ekonomiji, a kao odgovor Tbilisi pogrešno ocenjuje tu saradnju i podriva fundamentalne odnose sa Sjedinjenim Državama.

Portparol Stejt departmenta osudio je nasilje nad demonstrantima i ocenio da je zemlja "inspirisana Moskvom".

Međutim, ono što je zaboravio da kaže jeste da je u SAD odavno na snazi zakon o stranim agentima.

U međuvremenu i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Gert Jan Kopman upozorio je gruzijsku vladu da je predloženi zakon o stranim agentima neprihvatljiv i da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Kopman je to rekao novinarima tokom posete glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, preneo je Rojters.

Dan ranije gruzijski parlament usvojio je u drugom čitanju predlog zakona o stranim agentima.

Sednica je održana uprkos protestima građana koji su se događali ispred zgrade parlamenta, a prema dostupnim podacima 83 poslanika je glasalo za, dok je 23 bilo protiv.

Treće čitanje trebalo bi da se održi za dve nedelje, a prema rečima premijera Iraklija Kobahidzea poslanici će odobriti dokument.

Predsednica Salome Zurabišvili izjavila da će čak i ako parlament usvoji zakon u trećem čitanju, ona uložiti veto. U tom slučaju, zakonodavno telo bi veto moglo da nadglasa prostom većinom glasova.

image