Svet

Gruzija na putu ka pobedi: Parlament u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima

Predstavnici opozicije napustili su salu i nisu učestvovali u glasanju
Gruzija na putu ka pobedi: Parlament u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima© Nicolo Vincenzo Malvestuto/Getty Images

Na osnovu rezultata glasanja na plenarnoj sednici, parlament Gruzije usvojio je u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima, javljaju "RIA Novosti".

Za usvajanje zakona glasalo je 83 poslanika, dok protiv nije bio nijedan. 

"Čak 83 glasa za podršku, ni jedan glas protiv usvojen je u prvom čitanju", kazao je predsednik parlamenta te zemlje Šalva Papuašvili.

Da bi zakon stupio na snagu, parlament treba da ga razmotri i usvoji u još dva čitanja. 

Kako se dodaje, predstavnici opozicije napustili su salu i nisu učestvovali u glasanju.

Naime, sednica se održava u pozadini protesta u Tbilisiju.

Lider skupštinske većine Mamuka Mdinaradze rekao je na sednici da je protest opozicije neobjašnjiv, jer predlog zakona ima samo jedan cilj - da se razjasni gde nevladine organizacije troše višemilionske strane grantove.

"Gruzija je naš prioritet, a zatim Evropa i druge zemlje", poručio je Mdinaradze, nazvavši neutemeljenim kritike zvaničnika evropskih zemalja i Sjedinjenih Država na predlog zakona "O transparentnosti stranog uticaja".

Nacrt zakona obavezuje nevladine organizacije i medije koji se finansiraju iz inostranstva da se upišu u poseban registar.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili podržala je demonstrante koji se protive usvajanju zakona o stranim agentima.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. usvojio u prvom čitanju predlog zakona o stranim agentima, da bi nakon toga u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, privedene su 133 osobe, a kasnije su gruzijske vlasti povukle predlog zakona iz parlamenta.

Ranije ovog meseca, vladajuća partija "Gruzijski san" zvanično je ponovo uvela u parlament predlog zakona o stranim agentima.

U predlogu zakona pod nazivom "O transparentnosti stranog uticaja" umesto termina "agent stranog uticaja" korišćen je termin "organizacija koja ostvaruje interese strane sile", dok ostali sadržaj predloga zakona ostaje isti. 

image
VV inauguration
banner