Rusija

"Vašington post": Rusija može da ratuje još najmanje dve godine

Dok ukrajinska vojna moć sve više slabi, Rusi su sve sposobniji za borbu, tvrdi američki list
"Vašington post": Rusija može da ratuje još najmanje dve godine© Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Rusija je pojačala vojnu proizvodnju popunjavanjem zaliha standardnog naoružanja i municije, i sukob sa Ukrajinom može da izdrži najmanje naredne dve godine – otrežnjujuća je vest za Kijev, koji nema dovoljno oružja i vojnika i, prema oceni "Vašington posta", gubi tlo pod nogama na bojnom polju.

Kolike su dve godine kada je u pitanju bojno polje, možda najbolje svedoče primeri evropskih armija – belgijske na primer, koja bi, da ovih dana izbije rat, posle samo nekoliko sati "morala da baca kamenice". Nemački otpor neprijatelju jedva bi potrajao dva dana, italijanski isto toliko, dok bi francuska borba potrajala "čak" nekoliko nedelja, a Britanci bi kapitulirali i za manje od dana, tvrdili su minulih meseci pojedini vojni zvaničnici ovih država.

Dok Kremlj pokušava da proširi kapacitete i razvije moderno oružje koje bi moglo poboljšati performanse vojske na bojnom polju, istovremeno koristi i svoju ogromnu prednost u broju vojnika, ali i sposobnost da ih naoruža starim ali pouzdanim oružjem.

"Ponovo kalibrirajući svoju ekonomiju na ratnu osnovu, prisiljavajući postojeće pogone da rade ubrzano za proizvodnju ili renoviranje starije opreme i kupujući delove od Irana, Kine i Severne Koreje, Rusija je iznenađujuće oporavila od ranih gubitaka u Ukrajini", navodi američki medij.

Kako je zapadna vojna pomoć Kijevu usporila poslednjih meseci, ruske snage su preuzele inicijativu u Ukrajini, gde sada mogu da ispaljuju artiljeriju i razmeštaju bespilotne letelice daleko većom brzinom nego Ukrajinci.

Rusija je ponovo naoružala svoje snage renoviranjem postojeće opreme koja većinom datira iz sovjetske ere.

Američki zvaničnici su u početku verovali da je konflikt u Ukrajini ozbiljno degradirao rusku vojsku, ali je to demantovao general Kristofer G. Kavoli, najviši američki komandant u Evropi, koji je ovog meseca pred Kongresom posvedočio da Moskva sada ima više vojnika nego na početku Specijalne vojne operacije da su njene oružane snage "pokazale sve veću sposobnost da uče i prilagode se izazovima na bojnom polju, kako taktički, tako i tehnološki".

Poslednjih meseci, najviši ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua izveštavali su Putina da je vojno-industrijski kompleks učetvorostručio proizvodnju oklopnih vozila, petostruko povećao snabdevanje tenkova i povećao proizvodnju dronova i artiljerijskih granata za gotovo 17 puta.

Da bi zaobišla sankcije, Rusija je kreirala i nove lance snabdevanja kako bi nabavila zapadne komponente za visokotehnološku vojnu opremu, dok se delovi usmeravaju kroz Tursku, Kinu i Kazahstan, kažu stručnjaci, navodi "Vašington post".

"Rusija je i dalje u stanju da nabavlja velike količine inputa koji su joj potrebni za vojnu proizvodnju. Uvoz prioritetne robe pao je za samo 10 odsto od uvođenja sankcija". navodi se u izveštaju Kijevske škole ekonomije, na koji se poziva ovaj list.

Izveštaj ukrajinskog Centra za odbrambene strategije navodi da je Rusija takođe uspela da nabavi zalihe nitroceluloze, jedinjenja potrebnog za proizvodnju eksploziva kao što su artiljerijske granate.

image
VV inauguration
banner