Rusija

RT Balkan analiza stanja na frontu: Ključni pravci ruskog napredovanja (MAPA)

Relativno brzom napredovanju ruske vojske, pored intenziviranja upotrebe "jedrećih" avio-bombi, taktičkih balističkih raketa i dobro izvedenih juriša oklopno-mehanizovanih jedinica, doprinelo je i stanje u kome se nalaze ukrajinske trupe
RT Balkan analiza stanja na frontu: Ključni pravci ruskog napredovanja (MAPA)Getty © Russian Defense Ministry / Handout/Anadolu

Od početka 2024. godine, Oružane snage Ruske Federacije oslobodile su niz manjih gradova i sela, a u sklopu gotovo neprekidnog napredovanja ruske vojske, danas je i zvanično oslobođena Novomihajlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. 

Relativno brzom napredovanju ruske vojske, pored intenziviranja upotrebe "jedrećih" avio-bombi, taktičkih balističkih raketa i dobro izvedenih juriša oklopno-mehanizovanih jedinica, doprinelo je i stanje u kome se nalaze ukrajinske trupe.

Naime, kao što je već poznato, Oružane snage Ukrajine se već mesecima suočavaju sa nedostatkom artiljerijske, raketne i municije za sisteme PVO, zbog čega su neprijateljske jedinice prinuđene da se povlače i napuštaju odbrambene položaje u mnogim mestima.

Takođe, interesantno je da se trenutno najžešće borbe vode u Donjeckoj Narodnoj Republici od Časovog Jara sve do pomenute Novomihajlovke.

Donjecko bojište – Avdejevski pravac, Pervomajske i Novomihajlovka

Kao i u proteklom periodu, najveće napredovanje ruske vojske zabeleženo je upravo na Avdejevskom pravcu, tačnije u oblasti zapadno i severozapadno od Avdejevke. Podsećanja radi, Oružane snage RF su ovaj industrijski gradić, od koga je Ukrajina napravila najutvrđenije mesto na svetu, oslobodile 17. februara, posle čega su jedno za drugim oslobađana sela Lastočkino, Sjevernoe, Tonjenkoje, Stepovoje (Petrovskoje), a potom i Orlovka 19. marta.

Borbe se trenutno vode u selima Berdiči i Semjonovka, koja se većinski nalaze pod kontrolom ruskih trupa, pa je linija fronta na ovom delu bojišta pomerena za oko 15 km vazdušnom linijom, u odnosu na početak 2024. godine.

Severno od Berdičija, ruski borci su tokom aprila, duž pruge napravili i prodor ka Očeretinu, zauzeli položaje u južnom delu ovog mesta, sa ciljem utvrđivanja kod glavne železničke stanice. Istočno od Očeretina su napravljena još dva prodora pa je Novokalinovo stavljeno u poluokruženje.

Imajući u vidu pravac kretanja Vojske RF, jasno je da je cilj na ovom delu fronta oslobađanje Pokrovska, ključnog čvorišta ukrajinskih snaga na ovom delu fronta.

Nešto južnije, ruske snage su 13. aprila oslobodile Pervomajskoje i nastavile vojne operacije ka susednom Netajlovu, u čijem predgrađu se sada vode borbe. U sklopu ove operacije, Vojska RF je još sredinom marta oslobodila selo Neveljskoje južno, kao i sistem rovova severno od Pervomajska, time obezbedivši bokove glavnog pravca napada. 

Situacija je postala dinamičnija i u okolini Marjinke, grada oslobođenog još krajem decembra 2023. godine, gde su ruske trupe uspele da oslobode selo Pobjedu (22. februar), zatim da prodru u grad Krasnogorvku i zauzmu oko 30 odsto njegove teritorije, kao i da nastave napredovanje duž puta O0510 i uđu u selo Georgijevka, zapadno od Marjinke.

Artjomovski pravac – Ivanovskoje i Časov Jar

Drugo najveće žarište u proteklim mesecima jeste šira oblast oko grada Artjomovska, odakle su ruske snage sprovele niz ofanzivnih aktivnosti, čiji je rezultat bilo oslobađanje Ivanovskoja (Krasnoje) krajem marta i Bogdanovke 21. aprila.

Ipak, trenutno je glavni cilj Rusije na ovom delu fronta zauzimanje industrijskog grada Časov Jar, u kom su se ukrajinski borci dobro utvrdili, izgradivši čitav sistem rovova i fortifikacija na uzvišenju uz desnu obalu kanala Severski Donjec, koji protiče kroz istočnu periferiju grada.

Žestoke borbe se trenutno vode u predgrađu, koje se nalazi ispred pomenutog kanala, gde ruske snage nameravaju da naprave oslonac za dalje ofanzivne operacije. Nakon oslobađanja Časovog Jara, pretpostavlja se da će ruska vojska nastaviti kretanje u pravcu Konstatinovke, sa ciljem presecanja auto-puta H20 koji spaja Slavjansk i Kramatorsk sa ukrajinskim trupama u centralnom delu DNR.

Pored navedenog, zabeleženo je i manje napredovanje ruske vojske ka Seversku iz pravca sela Vesjoloje, a prema za sada nepotvrđenim informacijama jedinice Oružanih snaga RF ušle su i u obližnju Rozdolovku.

image
VV inauguration
banner