Rusija

U Rusiji povećan broj terorističkih napada, počinioci uglavnom ukrajinski ekstremisti

Generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov je ukazao da je prošle godine na teritoriji Ruske Federacije registrovano čak 2.500 terorističkih zločina
U Rusiji povećan broj terorističkih napada, počinioci uglavnom ukrajinski ekstremistiwww.globallookpress.com © Federation Council of Russia

U Rusiji je tokom 2023. godine povećan broj terorističkih napada za skoro 3,5 puta, a većinu njih su počinili pripadnici ukrajinskih radikalnih organizacija i njihove pristalice, rekao je generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov, iznoseći godišnji izveštaj Savetu Federacije.

"Pretnja od terorizma je i dalje visoka. Prošle godine je registrovano čak 2.500 terorističkih zločina", rekao je Krasnov i dodao da su među počiniocima i vatreni protivnici Specijalne vojne operacije.

Svaki treći zločin se organizuje putem interneta, što je izuzetno opasno, napomenuo je Krasnov.

"Provokatori uveliko koriste društvene mreže za širenje radikalne ideologije i laži. Na popularnim Telegram kanalima često se naši građani huškaju na destruktivne aktivnosti, tj. šalju im se instrukcije za sprovođenje diverzija ili oduzimanje oružja od policajaca ili vojnika", naveo je Krasnov.

Zbog toga su tužioci prošle godine posebnu pažnju posvetili blagovremenom blokiranju lažnih informacija na internetu koje podstiču međunacionalne i međuverske sukobe.

Federalnoj službi za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija (Roskomnadzor) je poslato više od hiljadu tužbi, zbog čega su nezakonite informacije uklonjene sa 95.000 sajtova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći na 12. međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti, rekao da međunarodni terorizam ostaje najveća pretnja i u 21. veku.

"Svrha terorističkih napada koji se izvode u različitim regionima sveta, iza kojih stoje ne samo radikalne grupe, već i obaveštajne službe pojedinih zemalja, je podrivanje ustavnih temelja i destabilizacija suverenih država, raspirivanje međunacionalne i međuverske mržnje. U isto vreme, metode zločinaca postaju sve sofisticiranije i sve više varvarske", ocenio je Putin.

image
VV inauguration
banner