Rusija

Zaboravili da ne mogu protiv Moskve: Rusija peta ekonomija sveta, a šta je sa Nemačkom?

Nemačke vlasti su preuzele mere za obuzdavanje Rusije, međutim, to je nemačku ekonomiju dovelo do gubitaka od oko 160 milijardi evra, ukazala je Marija Zaharova
Zaboravili da ne mogu protiv Moskve: Rusija peta ekonomija sveta, a šta je sa Nemačkom?Getty © RICOWde

Prošle su dve godine od kako je Berlin odlučio da Moskvi nanese strateški poraz, ali nemački planovi pali su u vodu – Rusija je peta ekonomija sveta, a nemačka ekonomija se suočava sa gubicima i rastućom sistemskom krizom, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

"Nemačka strana je u prethodne dve godine ograničila sve kanale bilateralne interakcije. A vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca naročito je ponosna na potpuno odricanje od ruskih energenata", navela je Zaharova.

Prema rečima nemačkog rukovodstva, ove mere su uvedene kako bi "okrvavile" Rusiju.

"Rezultat je poznat. Rusija je danas peta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći. A kako stoje stvari u Nemačkoj, koja je odlučila da na ovaj način kazni Rusiju", upitala je Zaharova.

Zvanični podaci ukazuju na rastuću sistemsku krizu u nemačkoj ekonomiji, navela je Zaharova.

"Ministarstvo za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke potvrdilo je da gubici za poslednje dve godine iznose oko 160 milijardi evra. Stručnjaci čak navode cifru od 400 milijardi evra", precizirala je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Nemačka se suočava i sa deindustrijalizacijom, odlivom kapitala u inostranstvo – više od 250 milijardi evra u od 2022. do 2023. godine – a proizvodnja se seli u treće zemlje, ukazala je ona.

"U Nemačkoj, jedinoj od industrijski razvijenih zemalja, je 2023. godine zabeležena recesija. Pritom, i prognoza MMF-a za tekuću godinu je razočaravajuća – rast BDP-a neće biti veći od 0,2 posto", navela je Zaharova.

Vodeće nemačke kompanije ne kriju planove da u narednim godinama smanje broj radnika, dodala je Zaharova.

"Da li je stanovništvo Nemačke zadovoljno takvim razvojem događaja ili ne – na njima je da odluče", zaključila je Zaharova.

image
VV inauguration
banner