Rusija

Putin dočekao Vaskrs u Hramu Hrista Spasitelja: Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane

Putin je napomenuo da proslava Vaskrsa u Rusiji ima bogatu duhovnu tradiciju koja ujedinjuje milione ljudi
Putin dočekao Vaskrs u Hramu Hrista Spasitelja: Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je Vaskršnjem bogosluženju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde tradicionalno proslavlja najveći hrišćanski praznik.

Zajedno sa Putinom, službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin, prenose "RIA Novosti".

Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada je reč o moralnim idealima i vrednostima, a budi u ljudima lepa osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

"Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine", rekao je patrijarh Kiril u besedi u Sabornom hramu.

"Važno je istaći stvaralački, plodonosni rad Ruske pravoslavne crkve i drugih hrišćanskih veroispovesti, usmerenih na očuvanje našeg bogatog istorijskog, kulturnog, duhovnog nasleđa, jačanja institucije porodice, vaspitanja omladine, uspostavljanja u društvu takvih trajnih vrednosti i moralnih smernica kao što su briga za bližnje, milosrđe i saosećanje. Duhovni pastiri su uvek bili uz narod. I danas, suočeni sa ozbiljnim izazovima, hrišćanske verske organizacije pružaju delotvornu, nesebičnu pomoć onima kojima je potrebna podrška i pažnja", navodi se u poruci ruskog predsednika.

Putin je napomenuo da proslava Vaskrsa u Rusiji ima bogatu duhovnu tradiciju koja ujedinjuje milione ljudi, prenosi se sa generacije na generaciju i inspiriše dobra dela i težnje.

Iz Jerusalima prenet Blagodatni oganj

Blagodatni oganj iz Jerusalima prenet je sinoć u Saborni hram Hrista Spasitelja, kao i u još 15 crkava u Moskvi. Unela ga je delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.

Ruski predsednik tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih praznika, a na Uskrs obično prisustvuje službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Ruski predsednik je samo dva puta prisustvovao uskršnjim svečanostima van Moskve - 2000. godine, u Sankt Peterburgu u Isakovskom hramu i 2003. godine Sabornoj crkvi Svetog Nikole u ​​Dušanbeu tokom posete Tadžikistanu.

Putin je 2020. godine, prvi put tokom svog predsedničkog mandata, preskočio uskršnju službu zbog pandemije koronavirusa, ali zapalio je sveću u kapeli svoje rezidencije Novo-Ogarjevo.

image