Rusija

Visoki ruski diplomata: Postupci Britanije naići će na adekvatan odgovor

Izjava visokog ruskog zvaničnika usledila je nakon što je ministar Kameron rekao da Kijev ima pravo da koristi britansko oružje za napade na ciljeve duboko na teritoriji Rusije
Visoki ruski diplomata: Postupci Britanije naići će na adekvatan odgovorGetty © Dan Kitwood-WPA Pool

Ukrajinske snage koriste oružje koje isporučuje Britanija za izvođenje terorističkih napada na ruske regione, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.

Još od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022, London je jedan od najvećih donatora oružja Kijevu, izjavio je Sergej Beljajev, koji se nalazi na čelu Evropskog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ta pomoć do sada iznosi 8,9 milijardi dolara, dodao je.

Kako je naveo Beljajev: "Ukrajinska vojska koristi oružje koje joj isporučuje Britanija za terorističke napade na civilnu infrastrukturu i civilno stanovništvo Donbasa, kao i drugih ruskih regiona."

Prema rečima visokog ruskog diplomate, izjava britanskog premijera Rišija Sunaka o paketu vojne pomoći Ukrajini od 617 miliona dolara predstavlja pokušaj Britanije da ojača svoju ulogu u NATO-u.

"Britanci su se tako ponašali kada su počeli da isporučuju krstareće rakete `storm šedou` i tenkove `čelendžer 2` u Ukrajinu, čime su postali jedna od prvih zemalja koja je Kijevu obezbedila tu vrstu oružja," izjavio je Beljajev.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da su ruske diplomate nekoliko puta upozorile svoje britanske kolege da je podrška Londona vladi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog "štetna" i da "dovodi do dalje eskalacije i žrtava među civilnim stanovništvom."

Kako je dodao Beljajev, odustajanje Londona od kursa konfontacije, uključujući i sankcije, "neophodan je uslov za obnavljanje bilateralnih političkih, trgovinskih i ekonomskih veza sa Moskvom."

Odnosi između Rusije i Britanije pogoršali su se prošle nedelje, nakon što je ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Kameron rekao da Ukrajina, ukoliko se na to odluči, ima "pravo" da koristi oružje koje joj je obezbedio London za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

Nakon ove Kameronove izjave, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor britanskog ambasadora u Moskvi Najdžela Kejsija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva: "Kejsi je upozoren da se u znak odgovora na ponašanje Britanije na udaru mogu naći bilo koji britanski vojni objekti ili oprema, na teritoriji Ukrajine ili drugde", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Britanija je ranije ove nedelje objavila da će proterati ruskog atašea za odbranu, koji je, kako tvrdi London, "neprijavljeni vojno-obaveštajni oficir", kao i da će uskratiti diplomatski status delu imovine u vlasništvu Rusije.

Moskva je obećala da će postupci Britanije naići na "adekvatni odgovor".

image