Rusija

Kijev pokušava da spase situaciju kod Harkova: Prebacuje nemačke "leoparde" i švedska vozila CV90

Vladimir Rogov je primetio da su ukrajinske snage uplašene napredovanjem ruske vojske u Harkovskoj oblasti i da zato tamo prenose svoje jedinice i stranu vojnu tehniku
Kijev pokušava da spase situaciju kod Harkova: Prebacuje nemačke "leoparde" i švedska vozila CV90Getty © Sean Gallup

Uplašene napredovanjem ruskih snaga u Harkovskoj oblasti, ukrajinske trupe su u pomoć prebacile nemačke tenkove i švedska borbena vozila, rekao je Vladimir Rogov, kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona pri Javnoj komori Ruske Federacije.

"Neprijatelj trenutno prebacuje jedinice nekoliko brigada na harkovski pravac zajedno sa nemačkim tenkovima 'leopard', kao i švedskim borbenim vozilima CV90. Pokušavaju da spasu situaciju i tamo prebacuju sve što mogu", rekao je Rogov.

Konkretno su prebačene jedinice 5. jurišne, 57. motorizovane pešadijske, kao i 21. i 93. mehanizovane brigade, naveo je Rogov i dodao da su na harkovskom pravcu viđeni vojnici minimum četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, nastavio je, glavni sukob snaga kod Harkova tek sledi i ne treba očekivati "laganu šetnjicu".

"Kijevski režim sprema totalnu mobilizaciju u pet gradova pod njegovom kontrolom. To su: Konstantinovka, Slavjansk, Pavlograd, Zaporožje i Harkov", dodao je Rogov.

U tim gradovima se sprema totalna mobilizacija za 17. i 18. maj, uz potpunu blokadu ulica i postavljanje kontrolnih punktova i racijama po kućama, pojasnio je Rogov.

Ruske snage već kontrolišu zapadne i severne delove harkovskog grada Volčansk, a Ukrajina dovodi nove rezerve na utvrđenja u ovom delu fronta, rekao je ranije šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Ruska vojska već nekoliko dana aktivno napreduje u oblasti Harkova, pa tako rusko Ministarstvo odbrane svakodnevno saopštava o oslobođenim mestima i napredovanju ruskih snaga.

image