Rusija

MO Rusije: Ruska vojska oslobodila Robotino u Zaporoškoj oblasti

Robotino je selo oko koga su se vodile najžešće borbe tokom ukrajinske letnje ofanzive 2023. godine
MO Rusije: Ruska vojska oslobodila Robotino u Zaporoškoj oblastiGetty © Russian Defense Ministry / Handout/Anadolu

Oružane snage Ruske Federacije oslobodile su selo Robotino u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije u dnevnom izveštaju o toku SVO.

"Jedinice grupe 'Dnjepar' su u potpunosti oslobodile selo Robotino u Zaporoškoj oblasti, pritom uništivši živu silu i opremu 65. mehanizovane brigade, 121. brigade teritorijalne odbrane i 23. brigade Nacionalne garde Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, Robotino je selo oko koga su se vodile najžešće borbe tokom propale ukrajinske letnje ofanzive 2023. godine, a njegovo zauzimanje predstavlja najveći uspeh ukrajinske vojske tokom pomenute operacije. Ipak, za ovo seoce u Zaporoškoj oblasti, ukrajinske trupe su, pored žive sile, žrtvovale i ogromnu količinu tenkova, borbenih vozila pešadije, oklopnih transportera i artiljerijskih sredstava. 

Takođe, radi zauzimanja Robotina ukrajinska komanda je na ovaj deo fronta rasporedila i neke od najelitnijih jedinica obučavanih u NATO zemljama.

Pored uspeha na Zaporoškom frontu, u protekla 24 časa jedinice grupe "Sever" ruske vojske oslobodile su sela Glubokove i Lukjanci u Harkovskoj oblasti. Na ovom delu bojišta, ukrajinske snage su u jednom danu izgubile 125 ljudi, tri tenka, tri borbena vozila pešadije, pet oklopnih automobila, višecevni lanser "vampir" češke proizvodnje, dve haubice D-30, protivtenkovski top "rapiru" i višecevni lanser "vilha" u kalibru 300 mm. 

image