Rusija

Putin i Li Đijang: Sledeći susret predstavnika vlada Rusije i Kine u Moskvi

Predsednik Rusije održava sastanak sa premijerom državnog saveta Kine Li Đijangom
Putin i Li Đijang: Sledeći susret predstavnika vlada Rusije i Kine u Moskvi© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Program koji su potpisali predsednici Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije postavili su nove zadatke i dugoročne orijentire rusko-kineskih veza, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine Li Đijangom.

"Drago mi je da smo se sreli kako bismo razgovarali o aktuelnim pitanjima naše bilateralne saradnje", rekao je ruski predsednik na početku sastanka.

Odnosi Rusije i Kine počivaju na čvrstoj osnovi dobrosusedstva, jednakosti, uzajamnog poštovanja i podrške, a takav strateški pravac je u skladu sa iskonskim interesima ruskog i kineskog naroda, naveo je Putin.

Zahvalio je na pažnji koju kineske vlasti pružaju jačanju saradnje, naročito u trgovinsko ekonomskoj sferi, koja je na do sada neviđeno visokom nivou.

Ključna sfera saradnje je, prema njegovim rečima, energetika, jer je Rusija pouzdani uvoznik energenata za kinesku ekonomiju koja je u usponu, naveo je Putin.

Prošle godine je, prema Putinovim rečima, dostignut rekordni nivo isporuke ruske nafte, gasa i uglja "prijateljskoj Kini".

Ruski predsednik je istakao i da se razvija saradnja u najrazličitijim oblastima poput industrije, uključujući i automobile, tehnologiji, inovacijama, svemiru, nuklearnoj energiji i izgradnji puteva.

"Povećavamo trgovinski promet u poljoprivrednom sektoru, a jačaju i humanitarne veze", dodao je Putin.

Naredni susret šefova vlada Rusije i Kine će se održati u Moskvi, poručio je Putin na sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine i dodao da Rusija očekuje njegov dolazak.

Redovni susreti šefova vlada Rusije i Kine su dokazali efikasnost, između ostalog i u realizaciji sporazuma koji su postignuti na najvišem nivou, ukazao je ruski predsednik.

image