Rusija

Predsednik Ruske dume: Kijevski režim uvlači SAD i Evropu u veliki rat

Svaka upotreba američkog i evropskog oružja za napad na mirne gradove Ruske Federacije zahtevaće upotrebu snažnijeg oružja za zaštitu njenih građana, poručio je Vjačeslav Volodin
Predsednik Ruske dume: Kijevski režim uvlači SAD i Evropu u veliki rat© Russian State Duma/via Global Look Press

Pokušaji poslanika Vrhovne rade da ubede Vašington da dozvoli Ukrajini da koristi oružje, koje su isporučile SAD za uništavanje ciljeva na ruskoj teritoriji, dovode do tragedije koja bi mogla da pogodi celo čovečanstvo, ocenio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Kijevski režim, gubeći na frontu, pokušava da uvuče Sjedinjene Države i evropske zemlje u veliki rat. Svaka upotreba američkog i evropskog oružja za napad na mirne gradove Ruske Federacije zahtevaće upotrebu snažnijeg oružja za zaštitu građana naše zemlje", napisao je Volodin na Telegramu.

Predsednik Ruske dume je istakao da zapadni političari treba da shvate svoju odgovornost i učine sve da situaciju ne dovedu do katastrofe na globalnom nivou.

Međutim, uprkos sve većim količinama oružja koje zapadne zemlje šalju Kijevu, glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski izjavio je da je "situacija na frontu teška".

"Informisao sam članove koalicije o teškoj operativnoj i strateškoj situaciji, koja ima tendenciju da se pogorša", naveo je Sirski posle virtuelnog samita takozvane Ramštajn grupe ukrajinskih saveznika. Kijevu su "hitno potrebne" rakete, municija, oružje i vojna oprema, dodao je on.

Komentar Sirskog usledio je nakon što je Rusija nastavila ofanzivu u Donbasu, u kojoj je ukrajinska vojska izgubila više od 8.000 vojnika za samo nedelju dana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

image