Svet

Ukrajinska vojska "na dijeti bez municije" – arsenali prazni

Oružane snage Ukrajine nemaju dovoljno municije, pa zato u borbama koriste bilo šta od onoga što je preostalo
Ukrajinska vojska "na dijeti bez municije" – arsenali prazniGetty © Chris McGrath

Ukrajinska vojska iscrpela je svoje arsenale. Sada koristi bilo šta što joj je preostalo, umesto onog što vojsci zaista treba, kako bi ostvarila cilj, piše španski list "Pais". 

Kako tvrdi narednik 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar, ne samo njegova već su i druge brigade na "dijeti bez municije".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba priznao je da Kijev nema "plan B", u slučaju da Zapad ukine podršku koju je do sada pružio. Pritom, Kuleba je krajem godine okrivio Evropljane za odlaganje isporuke oružja, rekavši da su "potrošili previše vremena" na razgovore o tome kako i kada povećati proizvodnju oružja i municije.

"Neće biti dovoljno ako se situacija ne promeni, ali i tada će Rusija biti ispred nas", istakao je Kuleba i još se požalio da saveznici Ukrajine u Evropi ne znaju kako da se bore i nisu u stanju da povećaju proizvodnju visokotehnološkog oružja.

Zapadni mediji sve češće pišu da je Zapad počeo da se umara od ukrajinskog sukoba, a podrška režimu Vladimira Zelenskog slabi.

Moskva je sa svoje strane naglasila da zapadno oružje neće pomoći Kijevu, samo će dodatno produžiti sukob, a svaki teret sa zapadnim oružjem postaje legitimna meta za rusku vojsku.

image