Rusija

Moskva: Cenzura na delu, OEBS da vrati akreditacije ruskim novinarima

OEBS je pozvao stručnjake da učestvuju na okruglom stolu o slobodi medija samo jedan dan pre nego što su ukinuli akreditacije izveštačima agencija TASS i RIA Novosti
Moskva: Cenzura na delu, OEBS da vrati akreditacije ruskim novinarimawww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Moskva zahteva da OEBS vrati akreditacije dopisnicima agencija TASS-a i RIA Novosti koji su planirali da izveštavaju sa sastanka Ministarskog saveta OEBS-a u Poljskoj. 

"Odluka Varšave da ukine akreditacije novinarima TASS-a i RIA Novosti je čin političke cenzure i predstavlja flagrantno kršenje obaveza OEBS-a. Zahtevamo brzo vraćanje akreditacija ruskim dopisnicima i reakciju predstavnice OEBS-a za slobodu medija Tereze Ribeiro", navodi se u saopštenju predstavništva Rusije pri misiji OEBS.

Ukidanjem akreditacija novinarima iz Rusije, kako je navedeno, poljski organizatori demonstriraju "potpuno nepoštovanje slobode govora".

Danas je u Lođu počeo dvodnevni 29. sastanak Saveta ministra OEBS-a, a sredinom novembra Poljska je odbila da izda vize delegaciji Rusije koju je trebalo da predvodi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da je reč o provokativnoj odluci bez presedana koja je nespojiva sa statusom zemlje koja presedava ovom organizacijom. Rusku delegaciju na ministarskom savetu predvodi stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Ova odluka još jedan je dokaz licemerja pogotovo jer je Predstavništva za slobodu medija OBES-a najavilo da će 6. decembra biti održan okrugli sto o slobodi medija.

"Razumevanje važnosti slobode medija za naša društva je od suštinskog značaja za očuvanje demokratije i naše zajedničke bezbednosti", navedeno je u objavi.

Objava je postavljena samo jedan dan pre nego što je ruskim novinarima oduzeta akreditacija.

image