Rusija

Putinova poseta Kini: Od posete crkvi Pokrova Presvete Bogorodice do rukovanja sa robotom

Ruski predsednik sastao se sa kineskim potpredsednikom vlade Han Džengom, koji je čestitao Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije
Putinova poseta Kini: Od posete crkvi Pokrova Presvete Bogorodice do rukovanja sa robotom© Михаил Метцель / РИА Новости

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na spomenik sovjetskim vojnicima poginulim u borbama za oslobođenje severoistočne Kine u Harbinu, drugom gradu koji posećuje za vreme državne posete NR Kini.

Ruski lider je dan ranije stigao u Harbin iz Pekinga u okviru dvodnevne državne posete Kini.

Putin je otvorio 8. Rusko-kineski EKSPO i 4. rusko-kineski forum o međuregionalnoj saradnji, a posetio je i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Harbinu, jedini pravoslavni hram u kojem se i dalje vrše bogosluženja.

Predsednik Rusije je posetio i Politehnički univerzitet u Harbinu, gde je razgovarao sa studentima, a prethodno se rukovao sa izloženim robotom. Predsednik se potpisao i ostavio poruku u knjizi počasnih gostiju univerziteta.

Tokom razgovora sa studentima Putin je poručio da je saradnja Moskve i Pekinga u oblastima nauke i obrazovanja jedan od prioriteta u sveobuhvatnim rusko-kineskim odnosima.

Harbin je administrativni centar severoistočne kineske provincije Heilongđang. Ukupno u ovom regionu postoji 36 vojnih spomen-obeležja, podignutih u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su poginuli tokom oslobađanja severoistočne Kine od japanskih osvajača u avgustu-septembru 1945. godine.

Osim spomenika na Trgu Hongbo, u granicama grada Harbina postoji još jedno memorijalno mesto - vojni grobovi na groblju Huangšan.

  • 17. maj 2024 • 14:23

    14:23

    Putin: Trenutno ne planiramo da zauzmemo Harkov

    "Ruska vojska trenutno ne planira da zauzme Harkov", kazao je Putin na konferenciji za novinare u Kini odgovarajući na pitanje kakvi su planovi Moskve po pitanju Harkova.

    Rusija postiže rezultate u bitkama u Harkovskoj oblasti, precizirao je predsednik Ruske Federacije.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 11:41

    Rusija i Kina će stvoriti mogućnosti i formate za zajednički rad u humanitarnoj sferi, naglasio je ruski predsednik.

    "Stvoreno je dobro okruženje za saradnju u pograničnim regionima Ruske Federacije i Kine, uključujući i na svakodnevnom nivou", ukazao je.

  • 11:39

    Moram još da radim na sebi, samokritičan odnos je preduslov za uspeh, izjavio je Putin.

    Jedan od studenata priznao je da mu je Putin uzor i da su ga njegova upornost i dalekovidost uvek inspirisali.

    S tim u vezi, student je pitao Putina kako uspeo da razvije te osobine.

    "Ne znam, tako je ispalo. Čini mi se da meni, kao i mnogima, mnogo toga fali. Moram još da radim na sebi. A moguće je da sam sada odgovorio na vaše pitanje, jer, kada je čovek samokritičan i smatra da mora još mnogo toga da učini i da puno radi na sebi, tada verovatno i postiže uspeh. I vama isto to želim", odgovorio je Putin studentu.

  • 11:28

    Kineski predsednik Si Đinping dan ranije me je počastio pekinškom patkom i bila je veoma ukusna, rekao je ruski predsednik, odgovarajući na pitanje koja kineska jela najviše voli.

    "Dobro je da osoba koja radi u svemiru razmišlja o hrani. Puškin je rekao: 'Možete da budete pametni i da razmišljate o lepoti svojih noktiju", našalio se Putin .

    Predsednik Rusije je dodao da je kuhinja bilo kog naroda deo njegove kulture, a zapravo nema toliko velikih svetskih kuhinja.

    "Kineska kuhinja je jedna od njih. Mogu da kažem ono što znam, ali to se zna u celom svetu. Juče me je moj prijatelj i predsednik NR Kine počastio pekinškom patkom. Iskreno da vam kažem, tamo su bila dva komada, mislim da ću pojesti samo jedno. Ali nisam mogao da odolim da ne pojedem drugo. Bilo je previše ukusno", rekao je Putin.

  • 11:06

    Rusija i Kina udruženim naporima mogu mnogo toga da učine u sferi visokotehnoloških oblasti, poručio je Putin.

    On je napomenuo da je u bliskoj budućnosti planirano još mnogo megaprojekata, koji su po svom obimu prevazilaze sve u svetu.

    Kako je naveo, ruski i kineski naučnici trenutno rade na rešenjima koja će omogućiti da se radikalno smanje emisije ugljenika.

    "Rusija i Kina puno rade u oblasti očuvanja prirode, zaštite biodiverziteta i borbe protiv klimatskih promena. Saradnja Moskve i Pekinga u oblasti nauke i obrazovanja jedna je od prioritetnih pravaca čitavog kompleksa rusko-kineskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva", podvukao je predsednik.

    Prema njegovim rečima, Rusija ostaje lider u brojnim pravcima u oblasti svemiru, uključujući i u razvoju nuklearnih motora.

    "Izgledi za saradnju Moskve i Pekinga u kosmičkoj sferi su bezgranični, kao i sam kosmos, postoje planovi za istraživanje Meseca", naglasio je.

  • 10:56

    Ruski predsednik je istakao da su SAD uvele sankcije kineskim električnim automobilima jer su postali bolji.

    "Svet je danas postavljen na takav način da se ponekad javljaju situacije vezane za nelojalnu konkurenciju. Nedavno su Amerikanci uveli sankcije kineskim električnim automobilima. Zašto? Zato što su kineski automobili postali bolji, eto zašto. Nema drugog razloga. To je primer nelojalne konkurencije", ocenio je Putin.

  • 10:45

    Putin sa studentima: Nastojaćemo da proširimo razmenu studenata, ugovori već potpisani

    Ruski predsednik je dodao da intenzivne akademske razmene između Rusije i Kine omogućavaju kombinovanje najboljih tradicija i iskustva ruskih i kineskih inženjerskih škola.

    Kako je napomenuo, trenutno 50.000 kineskih državljana studira u Rusiji, a oko 16.000 Rusa studira u Kini.

    "Nastojaćemo da proširimo razmenu studenata. Mnogi partnerski ugovori su već potpisani", precizirao je predsednik.

  • 10:36

    Putin: Više od 1.500 ruskih i kineskih studenata zajedno će studirati napredne programe

    Jedan od važnih pokazatelja saradnje Rusije i Kine u oblasti obrazovanja i nauke biće zajednički obrazovni centar sa Sankt Peterburškim državnim univerzitetom i Harbinskim politehničkim univerzitetom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

    Predsednik je napomenuo da će više od 1.500 ruskih i kineskih studenata zajedno studirati napredne programe iz matematike, fizike i hemije.

    Putin je napomenuo da je učenje stranog jezika vrata u novi svet i novu kulturu.

    "Kada govorite jezik, razumete dušu naroda", naglasio je.

    Kako je dodao, ruski i kineski studenti ne samo da učestvuju u razmeni studenata, već i aktivno učestvuju u volonterskim projektima, čime se razvijaju odnosi između dveju zemalja.

  • 10:29

    "Blumberg": Jačanje veza između Rusije i Kine izaziva zabrinutost Zapada

    Jačanje veza između Rusije i Kine izaziva zabrinutost na Zapadu, piše "Blumberg".

    Kako se navodi, ekonomske, vojne i političke veze između dve države su samo ojačale.

    Rusija i Kina nastoje da unište bar deo svetskog poretka koji je uspostavila Amerika posle Hladnog rata, navodi američka agencija i dodaje da to sve više zabrinjava demokratske lidere od Vašingtona do Tokija.

    Podsetimo, Putin je prethodnog dana istakao da odnosi Rusije i Kine nisu usmereni ni protiv koga.

  • 10:16

    Putin sa kineskim i ruskim studentima i nastavnicima Harbinskog politehničkog univerziteta

    Drago mi je što imam priliku da posetim Politehnički univerzitet u Harbinu i da se sretnem sa studentima i profesorima, rekao je ruski predsednik obraćajući se kineskim i ruskim studentima, kao i nastavnicima Harbinskog politehničkog univerziteta.

    "Naučno-obrazovna saradnja zauzima jedan od prioriteta u rusko-kineskom partnerstvu", istakao je ruski predsednik.

    Kako je istakao, tokom pandemije došlo je do smanjenja razmene studenata između Ruske Federacije i Kine, ali je siguran da će broj studenata u zemljama rasti u budućnosti.

image