Rusija

Putin: Sve ide po planu, Rusija trenutno ne planira da zauzme Harkov (VIDEO)

Ruska vojska postiže rezultate u bitkama u Harkovskoj oblasti, precizirao je predsednik Ruske Federacije

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji trenutno boravi u poseti Kini, izjavio je da Rusija trenutno ne planira da zauzme Harkov.

"Ruska vojska trenutno ne planira da zauzme Harkov", kazao je Putin na konferenciji za novinare u Kini odgovarajući na pitanje kakvi su planovi Moskve po pitanju Harkova.

Rusija postiže rezultate u bitkama u Harkovskoj oblasti, precizirao je predsednik Ruske Federacije.

"Ruske snage napreduju kod Harkova strogo po planu", istakao je ruski lider i dodao da krivica za rusku ofanzivu na Harkov leži na Zapadu.

On je dodao da je zbog granatiranja stambenih naselja Belgoroda od strane Oružanih snaga Ukrajine, Rusija prinuđena da stvori sanitarnu zonu bezbednosti.

"Pucaju tačno u centar grada, na stambene oblasti, a ja sam javno rekao da ćemo, ako se tako nastavi, biti primorani da napravimo bezbednosnu zonu – sanitarnu zonu", poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, za sukob u Donbasu krive su kijevske vlasti, a sada za to pokušavaju da okrive Rusiju, dopuštajući državni udar.

"Zapadni sponzori ga omogućavaju, organizuju ga. Stvorili su uslove za prelazak tinjajućeg sukoba u oružani. Pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju za današnje tragične događaje, ali to je rezultat njihove politike", naglasio je ruski lider.

Upitan da prokomentariše da li bi prisustvo francuskih trupa u Ukrajini značilo početak rata, Putin je rekao da bi prvo trebalo da se vidi francuske trupe biti prisutne u Ukrajini, a zatim da se razmotre moguće opcije.

"Prvo treba da dobijemo odgovor od Emanuela Makrona da li će njihove trupe biti poslate u Ukrajinu, pa ćemo onda pričati o posledicama", poručio je Putin.

Rusija nije odbila da pregovara sa Ukrajinom – za razliku od Kijeva 

Predsednik Rusije je dodao da rukovodstvo zemlje analizira sa kim Moskva može da se nosi u rešavanju sukoba u Ukrajini, kome i u kojoj meri može da se veruje.

"Rusija nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, za razliku od Kijeva. Međutim, sada treba razumeti sa kim se tačno tamo može razgovarati i u kojoj meri kome verovati. Trenutno analiziramo sve što se dešava", ocenio je.

Putin je podsetio da Moskva nikada nije odbila pregovore, već da su se političari iz Kijeva "povukli iz pregovaračkog procesa" čim su trupe povučene iz okoline Kijeva.

"Još jednom smo prevareni", rekao je Putin i podsetio da su, kada su ruske trupe bile stacionirane u blizini Kijeva, zapadni partneri insistirali na njihovom povlačenju – "ne možete potpisati dokumente ako suprotna strana ima pištolj uperen u glavu", dodao je.

"Sutradan su bacili naše dogovore u smeće i rekli: 'E, sad ćemo se boriti do kraja'", naveo je predsednik i istakao da su njihovi zapadni sponzori zauzeli stav koji je sada poznat celom svetu – "da pobede Rusiju na bojnom polju i nanesu joj strateški poraz".

Putin je naglasio da je pre akutne faze sukoba u Ukrajini bio u stalnom kontaktu sa Vladimirom Zelenskim.

Što se tiče pitanja legitimiteta Zelenskog, s obzirom na otkazivanje izbora, Putin smatra da bi pravni i politički sistem Ukrajine trebalo da odgovori na njega.

"Za Rusiju je pitanje legitimiteta Zelenskog važno u slučaju da dokumenti moraju biti potpisani", istakao je ruski lider.

Putin je dodao da je Rusija spremna da učestvuje u mirovnim pregovorima o Ukrajini, ali nije pozvana na konferenciju u Švajcarskoj.

"Sad su zapištali: hajde da napravimo hitnu konferenciju. Molimo vas. Hoće li Rusija učestvovati? Spremni smo da učestvujemo u mirovnim pregovorima. Ali Rusiju ne zovemo. Pravi film", napomenuo je.

Prvo da vidimo da li će francuske trupe biti u Ukrajini, pa onda odlučiti

Pregovori sa Si Đinpingom bili sadržajni, pokrenute mnoge teme

Govoreći o pregovorima sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Putin je ocenio da su bili sadržajni, kao i da su pokrenute mnoge teme.

"Pregovori su bili veoma sadržajni i intenzivni. To je pravo radno putovanje, bez ikakve sumnje. Od jutra do večeri, proveli smo skoro ceo dan sa predsednikom i njegovim kolegama. 

Kako je dodao, Rusija i Kina potvrdile su interesovanje za realizaciju energetskih projekata, uključujući izgradnju gasovoda "Snaga Sibira-2".

"Trenutno ne mogu da govorim o tehničkim detaljima, ali je obostrano potvrđeno interesovanje za realizaciju projekata, jer kineska privreda raste. Shodno tome, potrebno je povećanje energetskih resursa da održimo ovaj rast. To je sasvim očigledno", napomenuo je ruski lider.

On je takođe izrazio zahvalnost Si Đinpingu i celom kineskom rukovodstvu na pozivu i toploj atmosferi za zajednički rad.

Prema njegovim rečima, Rusija i Kina će razviti zajedničku proizvodnju kao odgovor na sankcije.

Politika američkog dolara je strašna glupost

Sjedinjene Američke Države odsecaju granu na kojoj i same sede, podrivajući poverenje u dolar, što je velika glupost, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Vlasti Sjedinjenih Država potkopavaju poverenje u dolar. Slabe svoj glavni, najvažniji instrument moći i sami sebi nanose nepopravljivu štetu. Postoji izreka, bolje da kažem, jednostavnoseku granu na kojoj i sami sede. To je strašna glupost", ocenio je Putin.

Kako je dodao, svetske rezerve u dolarima će nastaviti da se smanjuju, a taj proces je neizbežan.

"Ne mogu da zaustave taj proces. Za nas ima nedostataka u tome što smo prinuđeni da tražimo druge mogućnosti, ali ima i prednosti, jer je ta situacija, u kojoj jedna država diktira svoju volju ostatku sveta, uključujući i političku sferu, koristeći finansijsku i ekonomsku instrument, neprihvatljiva", naveo je Putin.

Ruski predsednik je dodao da će ekonomija cele Evrope patiti ako Nemačka ne izađe iz recesije.

image