Rusija

Druga inostrana poseta predsednika Rusije: Putin i Lukašenko se sastaju u Minsku

Kremlj je u saopštenju naveo da će se dvojica lidera razgovarati o različitim aspektima integracije Unije Rusije i Belorusije, o razvoju rusko-beloruskih odnosa i ključnim međunarodnim pitanjima
Druga inostrana poseta predsednika Rusije: Putin i Lukašenko se sastaju u MinskuGetty © Sergey Guneev/Host Photo Agency/Ria Novosti

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je juče stigao u Minsk, razgovaraće danas sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom o bezbednosti i o učešću beloruske strane u vežbama sa nestrateškim nuklearnim naoružanjem.

Putovanje u Belorusiju je druga Putinova inostrana poseta, nakon što je 7. maja inaugurisan za predsednika Rusije. Putin je prvo bio u državnoj poseti Kini, a treća će biti poseta Uzbekistanu, 26. i 27. maja.

Kremlj je u saopštenju naveo da će se dvojica lidera razgovarati o različitim aspektima integracije Unije Rusije i Belorusije, o razvoju rusko-beloruskih odnosa i ključnim međunarodnim pitanjima.

Beloruski lider, koji je dočekao svog ruskog kolegu na aerodromu u Minsku, izjavio je da će bezbednost biti prva tema razgovora. Razgovori će biti usredsređeni na ekonomska pitanja, dodao je Lukašenko.

Putin i Lukašenko su se poslednji put sastali u Moskvi 9. maja, a pre toga 12. aprila. Lideri Rusije i Belorusije su u stalnom kontaktu.

Tokom sastanka u Moskvi 12. aprila, Putin i Lukašenko prisustvovali su događajima povodom Dana kosmonautike i razgovarali sa kosmonautima, među kojima je bila i Marina Vasilevskaja, prva žena u svemiru u istoriji moderne Belorusije. Lukašenko je tada izjavio da je Belorusija spremna za nastavak zajedničkih kosmičkih letova.

Predsednik Belorusije Lukašenko posetio je Moskvu 8. maja, kada je prisustvovao samitu Evroazijske ekonomske unije i učestvovao na Paradi povodom Dana pobede, 9. maja.

Tada je sa Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini. Kada je reč o Belorusiji, tema je bila druga faza uvežbavanja upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja.

image