Rusija

Belousov u Kazahstanu: Odnosi Moskve i Astane su osnova stabilnosti u Centralnoj Aziji

Ruski ministar odbrane je istakao da je situacija u svetu izuzetno teška i da teži daljem pogoršanju
Belousov u Kazahstanu: Odnosi Moskve i Astane su osnova stabilnosti u Centralnoj Azijiwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/ZUMAPRESS.com

Interakcija Rusije i Kazahstana se gradi na bazi savezništva i strateškog partnerstva, kao najvažnijeg faktora u održavanju stabilnosti u Centralnoj Aziji, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov na sastanku sa ministrom odbrane Kazahstana Ruslanom Žaksilkovim u Almatiju.

"Kazahstan je saveznik i strateški partner Rusije. Na osnovu toga gradimo saradnju u vojnoj sferi, koja je jedan od najvažnijih faktora u održavanju stabilnosti u čitavom regionu Centralne Azije", kazao je Belousov i istakao da je situacija u svetu izuzetno teška, kao i da ima tendenciju daljeg pogoršanja, uključujući i region Centralne Azije. 

On je dodao da je jedan od glavnih zadataka bilateralne saradnje sa Kazahstanom unapređenje jedinstvenog PVO sistema.

Belousov je istakao da ruski vojni resor visoko ceni dostignuti nivo odnosa sa Kazahstanom kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru multilateralnih struktura, posebno kroz ODKB.

"Posao je urađen veoma dobro, nema nikakvih problema, a problemi koji se javljaju se prilično uspešno rešavaju na radni način", istakao je ministar odbrane Ruske Federacije.

Kao glavne oblasti bilateralne saradnje, Belousov je naveo unapređenje Jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane Rusije i Kazahstana, razmenu iskustava o aktivnostima oružanih snaga, obezbeđivanje funkcionisanja poligona ruskog Ministarstva odbrane na teritoriji republike i vojno-tehničku saradnju i obuku kadrova.

Ruski ministar odbrane zahvalio je svom kolegi na toploj dobrodošlici, istakavši da mu je drago što su se lično upoznali.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će na marginama sastanka, Belousov održati niz bilateralnih sastanaka sa šefovima vojnih resora zemalja ODKB.

image