Rusija

Volodin: Zapad želi da prekraja istoriju, ali učinićemo sve da zaštitimo istinu

Zaštitićemo sećanje na naše dedove i pradede, kao i na istinu o Velikom otadžbinskom ratu, poručio je predsednik Ruske dume
Volodin: Zapad želi da prekraja istoriju, ali učinićemo sve da zaštitimo istinu© Russian State Duma/via Global Look Press

Vašington i Brisel pokušavaju da prekrajaju istoriju i oklevetaju je, stoga je važno da učinimo sve da zaštitimo istinu o Velikom otadžbinskom ratu, izjavio je predsednik Državne dume i predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB) Vjačeslav Volodin.

Naime, predsednik Državne dume boravi u radnoj poseti Kazahstanu, gde će danas biti održan sastanak Saveta PS ODKB, kojim će predsedavati. Učesnici će razgovarati o pitanjima harmonizacije zakonodavstva i merama koje se preduzimaju za suzbijanje izazova i pretnji kolektivnoj bezbednosti.

"Za nas je izuzetno važno da ojačamo međunacionalno jedinstvo i učinimo sve da zaštitimo istinu o tim teškim, tragičnim godinama. Vašington i Brisel pokušavaju da urade sve kako bi prekrojili istoriju i oklevetali je, ali ne prihvatamo ništa što vređa sećanje na naše dedove i pradede", istakao je Volodin, navodi se na sajtu Ruske dume.

Volodin je naglasio da se u Kazahstanu pažljivo čuva sećanje na vojnike i oficire sovjetske armije. 

"Pobeda u Velikom otadžbinskom ratu je pobeda višenacionalnog naroda. Imamo zajedničku istoriju. Zajedno smo odbranili našu zemlju – Sovjetski Savez, očistili svet od fašističkog ološa i zlih duhova", naglasio je Volodin i dodao da su tada svi ustali u odbranu otadžbine.

Kako je istakao, zbog toga svega je izuzetno važno da se ojača međunacionalno jedinstvo i učini sve da se zaštiti istina o tim teškim, tragičnim godinama.

Predsednik Državne dume i šefovi delegacija PS ODKB položili su danas cveće na Spomen-obeležje slave u parku koji nosi ime 28 panfilovskih gardista u Almatiju, u Kazahstanu.

Ceremoniji su prisustvovali predsedavajući Predstavničkog doma Narodne skupštine Republike Belorusije Igor Sergeenko, predsednik Mažilisa Parlamenta Republike Kazahstan Erlan Košanov, predsednik Džogorku Keneša Kirgiske Republike Nurlanbek Šakijev i predsednik Medžlisi Mili Medžlisi Oli Republike Tadžikistan Emomali Rustami, kao i unuka generala Ivana Panfilova, načelnika Vojnoistorijskog muzeja Oružanih snaga Republike Kazahstan Alija Bajkadamov. 

image