Rusija

Ukrajina u mraku: Rusija isključila ili zauzela više od pola elektroenergetskih postrojenja

Najnoviji napadi, javlja FT, usmereni su na termo i hidroelektrane koje su skuplje za obnovu
Ukrajina u mraku: Rusija isključila ili zauzela više od pola elektroenergetskih postrojenja© Danylo Antoniuk/Anadolu via Getty Images

Rusija je isključila ili zauzela više od polovine ukrajinskih postrojenja za proizvodnju električne energije, što je izazvalo neprestane nestašice struje širom zemlje i pojačalo strahove o budućnosti snabdevanja energentima ukrajinskih gradova, ali i kupaca u EU.

Moskva je, kako javlja "Fajnenšel tajms" poslednjih meseci raketama i bespilotnim letelicama gađala ukrajinske elektrane, primoravajući energetske kompanije da širom zemlje uvode restrikcije u pokušajima da poprave štetu i pronađu alternarivne izvore snabdevanja.

Pre početka Specijalne vojne operacije 2022. godine, ukrajinska domaća proizvodnja energije iznosila je oko 55 gigavata električne energije, i bila je među najvećima u Evropi. Kapacitet proizvodnje električne energije trenutno je pao ispod 20 gigavata.

Ambasadorka EU u Kijevu Katarina Mathernova rekla je da je od marta "Rusija uništila ogromnih 9,2 gigavata energije" u Ukrajini. Dodala je da se sastaje sa zvaničnicima kako bi utvrdila koje su njihove "hitne potrebe za energetskom opremom" kako bi se "pomoglo da se ublaži uticaj kontinuiranih ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu".

"Fajnenšel tajms" navodi kako je prva ruska kampanja vazdušnog bombardovanja u zimu 2022-23. bila je usmerena na elektrodistributivnu mrežu zemlje — koja bi se mogla relativno lako popraviti, dok su najnoviji napadi usmereni na termo i hidroelektrane koje će biti mnogo teže i skuplje obnoviti ili zameniti.

Ukrajinsko rukovodstvo je za nedavna uništenja okrivilo nedovoljnu protivvazdušnu odbranu koju pružaju zapadni saveznici. Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su ruske rakete u aprilu uspele da pogode najveću termoelektranu u Kijevu jer su ukrajinske snage ostale bez municije. Zelenski je pozvao svoje saveznike da pošalju više presretača i baterija protivvazdušne odbrane, ali su se do sada samo Nemačka i Italija obavezale da će to učiniti.

Zbog povećanja uvoza električne energije iz EU sa 1,7 gigavata na 2,4 gigavata i uključivanja više energetskih postrojenja na gas, ukrajinsko rukovodstvo će morati da usvoji nova nepopularna povećanja tarifa, kaže Boris Dodonov, šef odeljenja za energetiku i klimatske studije u Kijevskoj školi ekonomije.

"Ako se ne preduzmu mere, prema našim procenama verovatno će stanovništvo u januaru imati struju samo dva do četiri sata ", rekao je Dodonov.

U petak su ukrajinske vlasti udvostručile cene energije u pokušaju da finansiraju rekonstrukciju, ali cene, napominje FT, i dalje ne dostižu tržišne stope.

image