Svet

Ukrajina ne može da obeća da neće ostati bez struje

Ova zima je teška za energetski sistem Ukrajine, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigal. – Nemoguće je da ne bude isključenja struje, navode u "Ukrenergu"
Ukrajina ne može da obeća da neće ostati bez strujewww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

"Ukrenergo", nacionalni energetski operater Ukrajine, ne može da garantuje da širom zemlje neće biti nestanka struje u narednom periodu, rekao je glavni dispečer kompanije Vitalij Zajčenko.

"Razumemo da smo u ratu. Nemoguće je da ne bude nestanaka struje. Napadi mogu da budu najrazličitiji, mada, ako ih ne bude, onda ne postoji rizik za veliki problem u sistemu", kazao je Zajčenko u intervjuu za "Ekonomsku istinu".

Direktor ukrajinskog Centra za energetska istraživanja Aleksandar Harčenko nije imao ovakva predviđanja. On je krajem decembra negirao opciju da će u zimskom periodu biti nestanaka struje.

Zato je ukrajinski premijer Denis Šmigal više puta upozoravao da će predstojeća zima biti teška za energetski sistem Ukrajine. Prema njegovim rečima, zemlja je dobila finansijska sredstva za ulazak u grejnu sezonu, a "Ukrenergo" je obećao da će pre početka grejne sezone obnoviti rekordan broj blokova elektrana.

Oružane snage Rusije udaraju na energetsku i odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte na teritoriji Ukrajine kao odgovor na napade ukrajinskih oružanih snaga na civilne ciljeve na teritoriji Rusije. U Ukrajini je gotovo svakodnevno na snazi uzbuna za vazdušni napad, ponekad i širom zemlje.

image
VV inauguration
banner