Svet

Ukrajina traži od Evrope da poveća isporuku električne energije

Dovoljna je količina do dva gigavata, precizirao je ukrajinski ministar energetike
Ukrajina traži od Evrope da poveća isporuku električne energijewww.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

Kijev traži od Evrope da značajno poveća isporuke električne energije zbog učestalih i preciznih udara ruske vojske na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galušenko.

"Tražimo od Evrope da poveća isporuku električne energije", rekao je ukrajinski zvaničnik agenciji "Frans pres". Dovoljna je količina do dva gigavata, precizirao je.

Ruska vojska je je počela sa masovnim udarima na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra 2022. godine, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije i vojne komande.

Od tada je Ukrajina primorana da, s vremena na vreme, uvozi električnu energiju iz evropskih zemalja, kako bi pokrila svoje potrebe, zbog nedostatka sopstvenih kapaciteta za proizvodnju električne energije, kako je ranije izveštavala elektroprivredna kompanija "Ukrenergo".

Pritom, Ukrajinski kapacitet za proizvodnju električne energije drastično je opao nakon što su ruske snage u februaru 2022. godine zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju, inače najveću u Evropi, a koja je proizvodila oko petine ukupne struje u zemlji. Stanovnici Zaporoške oblasti su velikom većinom glasali za ujedinjenje sa Ruskom Federacijom na referendumu koji je održan kasnije te godine.

image