Svet

Ukrajina primorana da uvozi energiju iz EU

Brojke koje je ukrajinska nacionalna elektroprivredna kompanija "Ukrenergo" predstavila tokom vikenda ukazuju da je kapacitet za proizvodnju struje u zemlji opao za 40 odsto usled sukoba sa Rusijom
Ukrajina primorana da uvozi energiju iz EUwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Ukrajina je tokom vikenda bila primorana da uvozi energiju iz Rumunije i Slovačke, kako bi pokrila svoje potrebe, zbog nedostatka sopstvenih kapaciteta za proizvodnju električne energije, saopštila je u nedelju državna nacionalna elektroprivredna kompanija "Ukrenergo".

Ukrajinska nacionalna elektroenergetska mreža je prošle subote dobila "hitnu pomoć" od energetskog sistema Rumunije, saopšteno je iz kompanije, uz naglasak to "nije komercijalni uvoz."

"Situaciona brza reakcija" bila je neophodna zbog "nedovoljnog ukupnog kapaciteta ukrajinskih elektrana", navodi se u saopštenju "Ukrenerga" objavljenom na Fejsbuku.

Ukrajina je uvozila energiju iz Slovačke u nedelju, saopštila je kompanija, tvrdeći da je količina uvezene energije bila "zanemarljiva".

"Sve termoelektrane i hidroelektrane u zemlji pretrpele su štetu u različitom stepenu" usred sukoba sa Rusijom, navela je kompanija i dodala da je na nacionalnom sistemu za proizvodnju električne energije potrebno učiniti "značajne popravke."

"Ukrenergo" je u zasebnom saopštenju istakao da je ukupni kapacitet za proizvodnju struje u Ukrajini pao za 23 gigavata do maja 2023. godine, u poređenju sa istim periodom iz pretprošle godine. Ukrajinska kompanija je za razloge navela štetu nanesenu infrastrukturi za proizvodnju električne energije, ali i to da se neki regioni koje je prethodno kontrolisao Kijev sada nalaze pod ruskom kontrolom.

Ukupni kapacitet proizvodnje električne energije u Ukrajini u 2021. iznosio je 58,2 gigavata, prema nemačkoj statističkoj bazi podataka "Statista". Brojke koje je "Ukrenergo" predstavio tokom vikenda nagoveštavaju da je kapacitet smanjen za oko 40 odsto do maja 2023.

Ukrajinski kapacitet za proizvodnju električne energije drastično je opao nakon što su ruske snage u februaru 2022. godine zauzele nukleranu elektranu u Zaporožju, inače najveću u Evropi, a koja je proizvodila oko petinu ukupne struje u zemlji. Stanovnici Zaporoške oblasti su se velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom na referendumu koji je održan kasnije te godine.

Moskva i Kijev su se u više navrata međusobno optuživali za granatiranje elektrane otkako je ona došla pod rusku kontrolu. Kijev je prošle nedelje isključio spoljašnje snabdevanje električne energije za elektranu, nakon čega su uključeni dizel generatori za hitne slučajeve, kako bi održavali njen rad.

image