Svet

Energetska kriza u Ukrajini: Vlasti mole građane da smanje potrošnju električne energije

Prema navodima operatera, porast potrošnje uzrokovan je ne samo početkom radne nedelje već i niskim temperaturama i vremenskim nepogodama u južnim regionima
Energetska kriza u Ukrajini: Vlasti mole građane da smanje potrošnju električne energijewww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasov

Ukrajinske vlasti zatražile su od građana da štede energiju, upozoravajući da porast potrošnje tokom perioda hladnog vremena previše opterećuje nacionalnu električnu mrežu.

Energetska infrastruktura zemlje razbijena je ruskim vazdušnim napadima u znak odmazde za teroristički napad na Krimski most krajem 2022. godine.

Apel je u ponedeljak uputio "Ukrenergo", nacionalni energetski operater zemlje. Oni su objavili da je došlo do povećanja potrošnje, uz napomenu da je energija utrošena u vreme ručka 8. januara premašila brojke prethodnog radnog dana za više od 13 odsto.

Prema navodima operatera, porast je uzrokovan ne samo početkom radne nedelje već i niskim temperaturama i vremenskim nepogodama u južnim regionima, što je poremetilo snabdevanje električnom energijom.

U međuvremenu, očekuje se da će Ukrajina doživeti period ekstremno hladnog vremena, sa temperaturama do 27 stepeni celzijusa ispod nule u nekim regionima. Od ponedeljka je više od 157.000 potrošača pogođenih nestankom struje, prema podacima Ministarstva energetike.

"Prijatelji, potrošnja sada previše raste. Molim vas da električnu energiju koristite štedljivo", objavili su u "Ukrenergu".

Da bi ubedili Ukrajince da ispoštuju preporuku, objavili su slike dve mačke tužnog izgleda – jednu malu, koja predstavlja brojke za 5. januar, i jednu mnogo bucmastiju, koja predstavlja 8. januar – sa grafikonima potrošnje koji ocrtavaju konture ljubimca.

"Neophodno je pomoći mačku Grafiku da održi zdravlje – da ograniči ishranu", rekao je operater i dodao da Ukrajinci to mogu da urade tako što će isključiti višak svetla, izbegavati istovremeno korišćenje kućnih aparata i isključiti svoje uređaje iz struje nakon što su napunjeni.

Ukrajinska elektroenergetska mreža još uvek pati od posledica ruskih udara koji su počeli u jesen 2022, a Kijev je u novembru te godine procenio da je baraž uništio oko polovine energetske infrastrukture u zemlji.

Početkom januara 2023. Vladimir Kudricki, predsednik "Ukrenerga", rekao je da su razmere štete "bez presedana" i predvideo da će za njenu sanaciju biti potrebni meseci, ako ne i godine.

Ukrajinske vlasti su ranije ovog meseca izvestile o novim udarima na elektroenergetsku mrežu, za koje rusko Ministarstvo odbrane veruje da su ključni za vojne kapacitete Ukrajine.

Nestanci struje pogodili su stotine hiljada ljudi nakon što je Rusija obećala da će odgovoriti na napade Kijeva na Belgorod i Donjeck, u kojima je ubijeno na desetine civila, uključujući decu.

Moskva je više puta rekla da izvodi udare samo na vojne objekte i prateću infrastrukturu.

image