Rusija

Ruski ambasador u Kini: Odnosi sa Pekingom idu napred, uprkos pritiscima Zapada

Rusija će zajedno sa Kinom nastaviti da radi na stvaranju multipolarnog sveta zasnovanom na ravnopravnosti i interesima svih država, potvrdio je Igor Morgulov
Ruski ambasador u Kini: Odnosi sa Pekingom idu napred, uprkos pritiscima ZapadaGetty © Manuel Augusto Moreno

Rusija i Kina uspešno razvijaju trgovinsko-ekonomsku saradnju, uprkos svim preprekama Zapada pod vođstvom SAD, izjavio je ruski ambasador u Kini Igor Morgulov.

"Raspored bilateralnih kontakata ove godine je na svim nivoima veoma sadržajan. Uveliko obeležavamo 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, što naglašava istorijsku prirodu veza koje nas spajaju. Naša zemlja je prva u svetu priznala Narodnu Republiku Kinu, bukvalno drugog dana nakon njenog proglašenja", podsetio je Morgulov, na prijemu u ruskoj ambasadi u Pekingu povodom Dana Rusije. 

Ambasador je ponovio da su Moskva i Peking prošle godine uspele da postignu zacrtani cilj – vrednost trgovinskog prometa dostigla je 200 milijardi dolara, a prema podacima kineske strane trgovinski promet je ocenjen na 240 milijardi dolara. 

"Tokom prvih pet meseci registrovan je porast od još tri odsto", dodao je Morgulov. 

Diplomata je istakao da će Rusija zajedno sa Kinom nastaviti da radi na stvaranju multipolarnog sveta zasnovanog na ravnopravnosti i interesima svih država.

Poseban akcenat, kako je objasnio, stavljen je na pitanje nedeljive bezbednosti na čitavom evroazijskom prostoru, a u tom kontekstu od posebnog su značaja "multilateralni mehanizmi poput Zajednice nezavisnih država, Evroazijske ekonomske zajednice, ŠOS-a, ASEAN-a i kineske inicijative Pojas i put". 

image