Rusija

Stižu nove nuklearne podmornice za rusku mornaricu

Generalni direktor kompanije "Sevmaš" najavio je da će kompanija nastaviti da radi efikasnije, bolje i uz manje troškove, kao i da ove godine stižu nove podmornice na nuklearni pogon
Stižu nove nuklearne podmornice za rusku mornaricuGetty © Alexyz3d

Vojno-pomorske snage Rusije ove godine biće ojačane novim podmornicama na nuklearni pogon, izjavio je generalni direktor kompanije "Sevmaš" i nosilac medalje Heroja rada Rusije Mihail Budničenko.

"Nastavićemo da radimo efikasnije, bolje, uz manje troškova. Ova godina neće biti izuzetak. Želim da vas obavestim da će flota dobiti još nekoliko nuklearnih podmornica, što će ojačati i našu nuklearnu komponentu naše pomorske trijade", rekao je Budničenko tokom ceremonije dodele državnih nagrada u Kremlju.

"Sevmaš" je jedan od najvećih brodograditeljskih kompanija Rusije. Od svog osnivanja firma je proizvela 140 podmornica na nuklearni pogon za Vojno-pomorske snage Ruske Federacije. Raspadom Sovjetskog Saveza, "Sevmaš" je postao jedino preduzeće u Rusiji i na čitavom postsovjetskom prostoru, koje je u stanju da od početka do kraja, uz sva ispitivanja, samostalno proizvede podmornice na nuklearni pogon.

image