Rusija

Povređeni novinari u ukrajinskom napadu na Donjeck, reagovale Zaharova i Simonjan

Ekipa i pratnja ruskog televizijskog kanala NTV ranjeni su na radu u Donjeckoj Narodnoj Republici
Povređeni novinari u ukrajinskom napadu na Donjeck, reagovale Zaharova i Simonjan© РТ

Tri saradnika televizije NTV koji su snimali u Gorlovki, Donjecke Narodna Republika (DNR), teško su ranjeni od posledica ukrajinskog napada, saopštio je načelnik gradskog okruga Ivan Prihodko.

Novinar Aleksej Ivlijev i još dvojica hitno su prebačeni u bolnicu nakon što su povređeni tokom radnog zadatka u naselju u blizini glavnog grada regiona Donjecka, dodao je Prihodko.

NTV je saopštila da je ekipa radila u malom naselju Golmovski, severoistočno od Gorlovke, kada su ranjeni. Ostali povređeni su snimatelj Valerij Kožin i ruski vojni oficir koji je bio u pratnji, navodi se u saopštenju.

Gorlovka se nalazi otprilike 30 kilometara severno od glavnog grada ruskog regiona, Donjecka.

Aleksej Ivlijev (56) je novinar veteran koji radi u medijima od 1990-ih. Najveći deo njegove karijere bio je na NTV-u, kojem se pridružio 1993. Specijalizovan je za izveštavanje o oružanim sukobima i pitanjima životne sredine, navodi se u njegovom profilu na veb stranici kanala.

"Ranjavanje novinara NTV u DNR je planirani napad, a međunarodne organizacije UNESKO i OEBS nisu pozvale Kijev na odgovornost i time su se same diskreditovale", izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je zapadne zvaničnike iz međunarodnih organizacija nazvala saučesnicima zločina kijevskog režima protiv ruskih novinara.

Glavna urednica medijske grupe RT i "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan je na Telegramu izrazila podršku novinarima NTV-a koji su povređeni tokom granatiranja DNR.

"Naše kolege sa NTV-a koje su teško ranjene u zoni SVO dobijaju našu ogromnu podršku, da nam Gospod da snagu da se oporavimo", napisala je Simonjan.

Istražni komitet Rusije će istražiti okolnosti ranjavanja novinara NTV-a, navodi se na Telegramu resora.

image