Rusija

Ruski tužioci priveli kraju postupak protiv novinara "Volstrit džornala": Optužen za špijunažu

Evan Gerškovič je optužen da je za CIA prikupljao obaveštajne podatke o ruskoj vojnoj industriji
Ruski tužioci priveli kraju postupak protiv novinara "Volstrit džornala": Optužen za špijunažuGetty © Anadolu / Contributor

Ruski generalni tužilac finalizovao je optužnicu protiv novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča, koji je optužen za pokušaj pribavljanja vojnih tajni za CIA, saopšteno je iz Moskve.

Istražitelji tvrde da imaju dokaze da je američki državljanin delovao u ime američke spoljne obaveštajne agencije kada je pokušao da prikupi poverljive informacije o "Uralvagonzavodu", velikom ruskom proizvođaču tenkova i oklopnih vozila, u Jekaterinburgu u martu 2023.

Slučaj, koji je sastavljen na osnovu materijala koje je obezbedila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), poslat je sudu u Uralskom regionu u Sverdlovsku, dodaje se u saopštenju.

Sud je nadležan jer se "Uralvagonzavod" nalazi u regionu i navodni zločini su počinjeni na njegovom tlu.

Gerškovič i njegov poslodavac negirali su optužbe Rusije i tvrde da ga drže u pritvoru protivpravno. List je pozvao američku vladu da uzvrati i navodno im je rečeno da Vašington traži "kreativna rešenja" za rešavanje situacije.

Američki zvaničnici su navodno kontaktirali druge vlade u vezi sa potencijalnim preuzimanjem zatvorenika za koje veruju da bi mogli biti od interesa za Rusiju u razmeni za Gerškoviča. Brazilu, Norveškoj, Nemačkoj i jednoj neimenovanoj zemlji bivšeg sovjetskog bloka upućeni su takvi zahtevi, navode zapadni mediji.

Novinar Taker Karlson pitao je ruskog predsednika Vladimira Putina o Gerškoviču tokom intervjua u februaru, tvrdeći da njegov kolega američki novinar "očigledno nije špijun". Putin je odgovorio rekavši da se "dobijanje poverljivih informacija u tajnosti naziva špijunaža" i da je Gerškovič "uhvaćen na licu mesta kada je primao ove informacije".

Moskva u principu nema primedbi na eventualno oslobađanje Gerškoviča, ali to neće učiniti samo kao gest dobre volje jer je već "iscrpila" takve rezerve u odnosima sa Vašingtonom, dodao je Putin.

image