Rusija

Lavrov: Očekujemo odgovor Zapada na naš mirovni predlog

Svaki put kada je Zapad odbio mirovni predlog Rusije iz toga nije izašlo ništa dobro, poručio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Lavrov: Očekujemo odgovor Zapada na naš mirovni predlog© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Svaki put kada je Zapad odbio mirovni predloge Rusije, iz toga nije izašlo ništa dobro, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom kada je predložio uslove za pregovore sa Ukrajinom.

Ruska inicijativa za pregovore o ukrajinskom sukobu neće biti izneta kao poseban dokument, ruski predsednik je izneo šta je imao i sada ceo svet ima uvid u naš predlog, pojasnio je Lavrov.

"Moskva ne može da se nada da će je Zapad ovoga puta čuti. Zato je sve formulisano onako kako jeste. Spremni smo da rešimo pitanje u uslovima koje je predsednik Putin definisao, tek kad vidimo da se ti predlozi i ispunjavaju. Tog trenutka ćemo obustaviti vatru", naveo je Lavrov.

"Ako naš signal niko ne čuje, to znači da ćemo se još jednom razočarati u naše zapadne partnere. Što se tiče uloge Ministarstva spoljnih poslova, mi nećemo juriti ni za kim. Naši ambasadori će preneti tekst predsednikovog govora i objasniti pozadinu ove situacije. Očekujemo reakciju", rekao je Lavrov.

Na konstataciju novinara da se ne radi o mirovnom predlogu već o ultimatumu o kapitulaciji, Lavrov je istakao da je pitanje provokativno i da je Putin u svom govoru ciljano podsetio na ranije pregovore i njihov sadržaj koji su propali zbog mešanja zapadnih država.

"Putin je više puta ciljano i lepo ponovio istoriju događaja još od 2014. godine. Namerno je izložio celu sliku i podsetio na dokument iz 2014. godine", objasnio je Lavrov.

Uprkos tome, podseća on, Ukrajina se opredelila za državni prevrat i proglasila je terorističkim regione koji su odbili da prihvate nelegalnu vlast u Ukrajini.

"Onda je Kijev godinu dana vodio rat protiv sopstvenog stanovništava na istoku zemlje, a sve to i još mnogo toga što je usledilo dovelo je do današnje situacije", rekao je ruski ministar.

"Putin je danas podsetio da je Rusija uradila sve što je bilo moguće kako bi se ostvario dijalog i mirno rešenje, ali je to obustavljeno zbog mešanja zapadnih zvaničnika među kojima je Boris Džonson", rekao je Lavrov.

Rusija ne traži od zapadnih zemalja da joj veruju, one same su izgubile poverenje svih, propala su im mnoga obećanja i garancije koje su dali, naveo je Lavrov.

"Iskreno, nije me briga da li nam Zapad veruje. Važno je da razumeju situaciju kakva jeste", poručio je ruski ministar.

Rusija, prema rečima Lavrova, više ne želi da ulaže napore u ostvarenju bezbednosti na evroatlanskom prostoru već će se usmeriti na Evroaziju.

"Bezbednost kao nešto ostvarivo i poželjno u evroatlanskom kontekstu za nas više nije aktuelno. Ali Evroazija jeste. To je logično. Na istom smo kontinentu, ne dele nas nikakvi okeani", rekao je Lavrov.

Pritom, na tom kontinentu već ima nekoliko organizacija, koje se bave i pitanjima bezbednosti, rekao je Lavrov i ukazao na ODKB, ZND, ŠOS. Postoje i ekonomske organizacije poput Evroazijskog ekonomskog saveza– sve rade na jedinstvenom evroazijskom kontinentu, dodao je ruski ministar.

image