Svet

Džonson tvrdi da nije sabotirao primirje između Rusije i Ukrajine

Glavni ukrajinski pregovarač na pregovorima u Istanbulu David Arahamia, koji je prethodno otkrio da je Boris Džonson poručio da Ukrajinna treba da se "samo bori" i ne potpisuje ništa, sada tvrdi da "ni tada, a ni sada" nijedan od zapadnih partnera Ukrajini ne daje uputstva kako da se ponaša
Džonson tvrdi da nije sabotirao primirje između Rusije i UkrajineGetty © Leon Neal/Getty Images

Boris Džonson negirao je svoju umešanost u prekid mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine.

Međutim, bivši britanski premijer izjavio je za "Tajms" da je nakon pregovora u Istanbulu rekao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je zabrinut u vezi sa mogućnošću potpisivanja bilo kakvog sporazuma između Moskve i Kijeva, napomenuvši da je Britanija spremna da pomogne Ukrajini "1000 odsto".

Podsetimo, glavni pregovarač u Istanbulu i šef parlamentarne frakcije stranke Vladimira Zelenskog David Arahamija priznao je krajem novembra prošle godine da je Kijev u martu 2022. imao priliku da zaključi mirovni sporazum, što bi sprečilo buduće krvoproliće i pod uslovima koji bi bili povoljniji nego sada.

Prema njegovim rečima, britanski premijer Boris Džonson je stigao u Kijev tokom razgovora i poručio ukrajinskim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume sa Moskvom.

"Ovo je potpuna glupost i ruska propaganda", tvrdi Džonson u intervjuu za "Tajms".

U razgovoru za "Tajms", Arahamia je sada tvrdio da su njegove reči "iskrivljene", da Džonsonov komentar o tome kako Ukrajina treba "samo da se bori" bio u kontekstu zajedničkog otpora Rusiji, te da nijedan zapadni zvaničnik nikada nije imao moć da naredi Zelenskom .

"Ni tada, a ni sada nijedan od naših (zapadnih) partnera ne daje Ukrajini uputstva o tome kako da izgradi svoju odbranu ili koje političke odluke da donese. To je suvereno pravo ukrajinskog rukovodstva", rekao je Arahamia, tvrdeći da "nikakvi mirovni predlozi ili mirovni sporazumi nisu bili mogući u februaru ili martu 2022."

image