Svet

Džonson planirao krađu vakcina protiv kovida u EU? "Da uđu u Holandiju i uzmu ih"

Džonsona su odgovorili od tog poteza tek nakon što su zvaničnici upozorili da bi to moglo da ugrozi drugu, još veću isporuku "Fajzer" vakcina koje su se proizvodile na drugom mestu u EU, navode izvori "Dejli mejla"
Džonson planirao krađu vakcina protiv kovida u EU? "Da uđu u Holandiju i uzmu ih"Getty © Leon Neal/Getty Images

Bivši britanski premijer Boris Džonson je zatražio od bezbednosnih službi kraljevstva da osmisle plan za "krađu" vakcina protiv kovida 19 iz jednog holandskog postrojenja, nakon što su milioni doza namenjeni Velikoj Britaniji otišli u Evropsku uniju, objavio je "Dejli mejl", pozivajući se na diplomatske izvore.

Džonson se toliko "razbesneo" kada je saznao da je Brisel praktično blokirao izvoz pet miliona vakcna "Astra zeneka" tokom vrhunca vakcinacije 2021. godine, da je pomišljao da naredi tajnu krađu vakcina za koje je platio London, kažu dva izvora.

"Naredio je zvaničnicima da razmotre sve opcije za odgovor, a to je uključivalo i zahtev od bezbednosnih službi da razmotre postoje li šanse da fizički uzmu vakcine iz Holandije i donesu u Britaniju", rekao je jedan izvor, dok je drugi dodao da su Džonsonovi "trampovski" potezi unazadili odnose sa Briselom za najmanje godinu dana.

Do diplomatske krize je došlo kada je Evropska komisija u martu 2021. zapretila da će blokirati izvoz u Veliku Britaniju pet miliona doza vakcine "Astra zeneka" iz "fabrika za završnu obradu" vakcina koje vodi holandska firma "Haliks".

U to vreme, Brisel je bio u sporu sa kompanijom, koja je upozorila da zbog problema u proizvodnji može isporučiti samo četvrtinu vakcina koje su namenjene EU. "Astra zeneka" je odbila da preusmeri snabdevanje iz pogona u Velikoj Britaniji, a Brisel je odgovorio pretnjom da će joj zabraniti izvoz sa teritorije EU. 

Džonsona su odgovorili od dotičnog poteza tek nakon što su zvaničnici upozorili da bi to moglo da ugrozi drugu, još veću isporuku "Fajzer" vakcina koje su se proizvodile na drugom mestu u EU.

Britanski zvaničnici su uspeli da zamene većinu holandskih vakcina zalihama iz Indije, što je omogućilo da se vakcinacija u Velikoj Britaniji nastavi.

Očekuje se da će Džonson o ovome govoriti na predstojećem saslušanju pred odborom britanske vlade za istragu o kovidu 19 i odgovoru vlasti na pandemiju, dodaje "Dejli mejl".

Takođe se očekuje da će se Džonson osvrnuti i na zaseban incident kada je Evropska komisija zapretila da će uvesti granične kontrole na ostrvu Irskoj kako bi sprečila slanje vakcina proizvedenih u EU u Severnu Irsku.

Pristup EU doveo je do onoga što izvori opisuju kao 'slom' u odnosima. Rečeno je da je Džonson imao "ljutite" razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, za koga se sumnjalo da je podsticao tvrdu struju u EU, kao i "još gori" razgovor sa šeficom EK Ursulom fon der Lajen, navodi britanski list.

image