Rusija

Deset godina ih kažnjavaju: EU produžila sankcije Krimu

Sankcije podrazumevaju ograničavanje ekonomskih odnosa Evropske unije sa Krimom i Sevastopoljem, a preciznije, pojedincima i organizacijama u EU je zabranjeno da uvoze proizvode odatle
Deset godina ih kažnjavaju: EU produžila sankcije KrimuGetty © Leon Neal

Evropska unija je produžila sankcije zbog ujedinjenja Krima i Sevastopolja sa Rusijom na još godinu dana, do 23. juna 2025. godine, proizlazi iz saopštenja Saveta EU.

"Savet EU odlučio je da produži sankcije", navodi se u saopštenju.

Sankcije podrazumevaju ograničavanje ekonomskih odnosa Evropske unije sa ovim ruskim regionima, a preciznije, pojedincima i organizacijama u EU je zabranjeno da uvoze proizvode sa Krima i iz Sevastopolja. Ograničenja se takođe odnose na trgovinu, sektor turizma i ulaganja u niz privrednih sektora u regionu.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je tamo održan u martu 2014, na kojem je 96,77 odsto građana Krima i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja glasalo za priključenje Rusiji. Uprkos tome, Ukrajina i dalje smatra Krim svojom teritorijom, a Evropska unija je više puta izjavljivala da ne priznaje ujedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom.

Rukovodstvo Ruske Federacije ističe da su stanovnici Krima demokratski, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

image