Rusija

Rusija ispred svih: Počeo razvoj strateških nuklearnih podmornica pete generacije

Reč je o stvaranju kako novih strateških raketnih podmornica na nuklearni pogon, tako i višenamenskih podmornica, otkrio je glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Moisejev
Rusija ispred svih: Počeo razvoj strateških nuklearnih podmornica pete generacije© Алексей Даничев/РИА Новости

Eksperimentalni projektantski radovi na strateškoj nuklearnoj podmornici 5. generacije su već počeli, izjavio je glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Aleksandar Moisejev.

"Nesumnjivo, uvek razmišljamo o budućnosti, a temelj za nuklearne podmornice se već realizuje. Nesumnjivo je da je to temelj za petu generaciju nuklearnih podmornica", kazao je Moisejev, odgovarajući na pitanje novinara da li je otvoren istraživačko-razvojni rad na nuklearnim podmornicama 5. generacije.

On je napomenuo da je reč o stvaranju kako novih strateških raketnih podmornica na nuklearni pogon, tako i višenamenskih podmornica.

Trenutno će u službu Ratne mornarice stupiti nuklearne podmornice 4. generacije "Borej" i "Jasen".

Krajem septembra prošle godine, centralni konstruktorski biro "Rubin", u kojem se projektuju podmornice, razvio je novi projekat strateške nuklearne podmornice koji će se realizovati u narednih nekoliko godina.

Direktor "Rubina" Igor Viljnit rekao je da bi nove strateške nuklearne podmornice trebalo da zamene podmornice "borej" posle 2037. godine.

U međuvremenu, strateška nuklearna podmornica sledeće generacije "arktur", čiji je model prvi put predstavljen na izložbi "Armija 2022", mogla bi se pojaviti u mornarici tek u drugoj polovini 21. veka.

image