Rusija

Novi raketni sistemi za podmornice klase "antej"

Prema mišljenju komandanta Pacifičke flote, podmornice ove klase imaju izuzetno dobar potencijal za modernizaciju
Novi raketni sistemi za podmornice klase "antej"© Alex Omen/CC-BY-3.0

Komandant Pacifičke flote ruske mornarice, admiral Viktor Lina saopštio je da su u toku radovi na opremanju podmornica na nuklearni pogon klase "antej" (projekat 949A) novim raketnim sistemom, kako bi se otklonili pojedini problemi.

Kako pišu "RIA Novosti", na osnovu saznanja dobijenih od izvora iz pomorske industrije, poznato je da će modernizovane podmornice klase "antej" (projekat 949AM) biti najbolje opremljeni podvodni nosači raketa. Njihov kapacitet biće 72 rakete, među kojima su "kalibri", "oniksi" i "cirkoni".

Trenutno je u toku modernizacija podmornica "Irkutsk" i "Čeljabinsk", stacioniranih u brodogradilištu "Zvezda" na Dalekom istoku, na standard 949AM.

Prema mišljenju komandanta Pacifičke flote, podmornice ove klase imaju izuzetno dobar potencijal za modernizaciju: "U toku je proces modernizacije, a podmornice će biti opremljene novim raketnim sistemom, radio-tehničkim i komunikacionim uređajima i drugim sredstvima. Iako se radi o klasi sa većim deplasmanom, koristiće se u iste svrhe kao i klasa 'jasen'".

Podmornice klase "antej" razvio je centralni konstruktorski biro pomorske opreme "Rubin", a u periodu od 1985. do 1996. godine izgrađeno je ukupno 11 plovila. Glavno naoružanje projekta 949A su 24 supersonične protivbrodske rakete "granit", što dovoljno govori o značaju modernizacije i novih raketnih sistema.

image