Rusija

Ruska vojska dobila novu turu haubica: "Rosteh" nastavlja isporuku "malve"

Glavna namena ove haubice je dejstvo po komandnim položajima, odbrambenim objektima, artiljerijskim i raketnim baterijama, sistemima PVO, kolonama oklopnih vozila i žive sile neprijatelja
Ruska vojska dobila novu turu haubica: "Rosteh" nastavlja isporuku "malve"© www./rostec.ru/

Vodeća kompanija ruske odbrambene industrije "Rosteh" isporučila je Oružanim snagama Ruske Federacije novu turu samohodnih haubica "malva" u kalibru 152 mm.

U pitanju su artiljerijska oruđa na platformama točkašima, što im daje znatno veću pokretljivost nego što je to slučaj sa samohodnim haubicama baziranim na guseničarima, dok u isto vreme imaju veći resurs i jeftinije su za upotrebu.  

Domet "malve" iznosi oko 24,5 km kada se koriste standardni projektili, dok je u slučaju upotrebe municije sa gasnim generatorima i pomoćnim raketnim pogonom, najverovatnije oko 29, odnosno 36 km. Maksimalna brzina paljbe je sedam granata u minuti, a u borbeni komplet ulazi ukupno 30 granata.

Prema dostupnim informacijama, sistem upravljanja vatrom je digitalizovan, uključuje visokoprecizne navigacijske uređaje i sredstva za razmenu podataka sa drugim borbenim platformama, na osnovu kojih se automatski generišu parametri za dejstvo po željenom cilju u zavisnosti od vrste municije.

Takođe, prema najnovijim informacijama "Rosteha", "malva" ima sposobnost vršenja istovremenog udara sa više projektila po jednom cilju (Multiple Round Simultaneous Impact, MRSI). Pomenuti način dejstva podrazumeva ispaljivanje više granata sa različitim putanjama i veličinom punjenja, u roku od nekoliko sekundi. Stoga projektili sa većim lukom, stižu do cilja u isto vreme, kao i oni sa nižim lukom.

Glavna namena ove haubice je dejstvo po komandnim položajima, odbrambenim objektima, artiljerijskih i raketnih baterija, sistema PVO, kolona oklopnih vozila i žive sile neprijatelja.

image