Rusija

Ukrajinska vojska uništila stanicu za kontrolu radijacije: IAEA je dobila sve informacije

Stručnjaci IAEA koji se nalaze na stanici su obavešteni o ovom događaju, dobili su foto-materijal o stanju u kojem se sada nalaze ostaci opreme. Nadamo se da će sledeće saopštenje agencije sadržati ovu informaciju, naveo je direktor nuklearke Jurij Černičuk
Ukrajinska vojska uništila stanicu za kontrolu radijacije: IAEA je dobila sve informacijeGetty © Stringer/Anadolu Agency

Stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) koji se nalaze u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani su obavešteni da je uništena stanica za kontrolu radijacije, dostavljen im je fotografski materijal i rukovodstvo stanice se nada da će se činjenice o uništenju nuklearke naći u izveštaju IAEA, rekao je direktor Zaporoške nuklearke Jurij Černičuk.

Naime, ukrajinska vojska je danas gađala oblast i potpuno uništila jednu od stanica za kontrolu radijacije u Velikoj Znamenki.

"Stručnjaci IAEA koji se nalaze na stanici su obavešteni o ovom događaju, dobili su foto-materijal o stanju u kojem se sada nalaze ostaci opreme. Nadamo se da će sledeće saopštenje agencije sadržati ovu informaciju", rekao je Černičuk i obećao da će stanica biti obnovljena.

Uprkos činjenici da je ukrajinska vojska uništila stanicu za kontrolu radijacije, nema opasnosti za stanovništvo, poručio je direktor nuklearke.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Po broju reaktora je najveća nuklearka u Evropi. Od oktobra 2022. godine je pod kontrolom Rusije, dok je istovremeno u njoj stalno prisutna posmatračka misija stručnjaka IAEA.

Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju u neposrednoj blizini nuklearke. Do sada su zabeležena najmanje tri direktna pogotka na delove koji štite glavni reaktore.

Ukrajina granatiranjem Zaporoške elektrane stvara pretnju po nuklearnu bezbednost, rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da niko na Zapadu ne govori da je kijevski režim odgovoran za napade.

"Kijev stalno navodi da nuklearku Zaporožje granatira Ruska Federacija. Jesu li oni poludeli? U elektrani su ruske trupe", rekao je predsednik Putin.

image