Rusija

Raketni brodovi ruske mornarice dobijaju bolju zaštitu i nove sisteme PVO

Osim dodatne zaštite, mali raketni brodovi će radi povećanja efikasnosti borbe protiv pomorskih dronova biti opremljeni artiljerijsko-raketnim sistemima PVO "pancir" i protivavionskim topovima kratkog dometa AK-630
Raketni brodovi ruske mornarice dobijaju bolju zaštitu i nove sisteme PVOwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Mali raketni brodovi koji se trenutno koriste u sve četiri flote Ratne mornarice Ruske Federacije će se konstruisati u skladu sa iskustvima dobijenim u zoni SVO, što podrazumeva dodatnu zaštitu za mašinske sobe brodova od dejstva pomorskih dronova, rekao je Renat Mistahov generalni direktor brodograditeljske kompanije "Ak Bars", za "RIA Novosti".

Inače u pitanju je preduzeće koje proizvodi brodove klase projekta 22800 "karakutrt", 21631 "bujan-m" i drugih klasa čiji deplasmani iznose oko 1.000 do 1.500 tona.

"Protivnik shvata da je njegov glavni zadatak da prvo imobiliše naš brod, zatim da ga dovrši, a sve što treba da uradi je da napade mašinsku sobu broda. Moramo osigurati da je ovaj deo brodova zaštićen, jer je to "slaba tačka" svih plovila, to je srce broda. Mi ćemo obezbediti dodatnu zaštitu", rekao je Mistahov.

Prema njegovim rečima, proučavanje borbe protiv pomorskih dronova u Crnomorskoj floti dovelo je do zaključka da je neophodno promeniti unutrašnju strukturu broda: prolaze, koridore, smeštaj posade.

Osim dodatne zaštite, mali raketni brodovi će radi povećanja efikasnosti borbe protiv pomorskih dronova biti opremljeni artiljerijsko-raketnim sistemima PVO "pancir" i protivavionskim topovima kratkog dometa AK-630, izjavio je sagovornik "RIA Novosti".

Kako se navodi, ranije je "Ak Bars" razmatrao mogućnost naoružavanja ovih brodova samo "pancirima", koji bi zamenili AK-630.

"Svi sistemi koji se danas koriste za PVO imaju pravo na postojanje: važno je videti koji može bolje da se pokaže. Važno nam je sada na brodove da stavimo naoružanje koje bi moglo da uništi pokretni objekat na većoj udaljenosti. Ako se taj cilj približi, onda po njemu treba dejstvovati upravo topovima 630 (AK-630-M2 'duet')", rekao je Mistahov.

On je istakao i da je mornarička verzija "pancira", sa oznakom "ME", prošla ispitivanja na kojima je pokazala dobre rezultate, da se već ugrađuje na pojedine brodove, ali i da se svakako radi na njenom poboljšanju.

"Ako pogledate naše savremene brodove, mi uglavnom koristimo i 'pancir' i 'duet'", rekao je generalni direktor.

Osim toga, Mistahov je izjavio i da proizvođači sistema PVO kao što su "tor", "buk" i drugi, razvijaju mornaričke verzije ovih sistema za raspoređivanje na brodove ruske mornarice. Konstruktor i proizvođač ovih kompleksa je koncern "Almaz-Antej", koji je na pomorskom sajmu u Kronštatu predstavio pomorsku verziju "tora" sa oznakom M2KM.

"Danas protivvazduhoplovnu odbranu na kopnu pružaju i 'pancir' i 'tor' i 'buk', što je interesantno. Zašto se onda svi oni ne bi mogli koristiti na brodovima?", pita se on i dodaje:

"Naši konstruktori počinju da istražuju mogućnosti za nas".

On je naglasio da su se sistemi kao što su "tor" i "buk" dobro pokazali, ali da njihove rakete "lete u vis", zbog čega nisu dobro rešenje za borbu protiv raketa koje lete na malim visinama i pomorskih dronova.

"Ono što ledi iznad glatke površine vode, leti na maloj visini iznad nje, a mi moramo da uništimo takvu raketu na određenoj udaljenosti. Pomorski dronovi se kreću po samoj površini vode, tako da zadatak postaje nešto komplikovaniji", ocenjuje Mistahov.

"Moramo biti u stanju da uništimo pomorske dronove na što većoj udaljenosti – što dalje, to bolje. Jer ako nam se približavaju ne jedan ili dva besposadna plovila, već čitavo jato, vreme nije na našoj strani. Moramo uništiti čitavo jato što pre i obezbediti stoprocentni pogodak, kako se ne bi uzadludno trošila municija", zaključio je generalni direktor "Ak Barsa".

image