Rusija

Helikopter ruske mornarice uništava ukrajinske pomorske dronove (VIDEO)

Kako se može videti u priloženom video-snimku, posada ruskog helikoptera je u više navrata po dronu dejstvovala iz četvorocevnog mitraljeza GŠG-7,62
Helikopter ruske mornarice uništava ukrajinske pomorske dronove (VIDEO)www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Oružane snage Ruske Federacije su u proteklih par dana sprečile nekoliko napada pomorskim dronovima, koje je ukrajinska vojska pokušala da izvede u Crnom moru.

Rusko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak 6. maja uz saopštenje o ovim događajima na svom zvaničnom telegram kanalu objavilo i snimak uništavanja jednog dela ovih plovila dejstvom višenamenskog helikoptera Ka-29 Ratne mornarice RF.

Prema saopštenju MO Rusije, tokom jučerašnjeg dana je uništeno ukupno pet besposadnih plovila, a za sada nije objavljeno šta su tačno bile mete ukrajinskih dronova.

Kako se može videti u priloženom video-snimku, posada ruskog helikoptera je u više navrata po dronu dejstvovala iz četvorocevnog mitraljeza GŠG-7,62, u kalibru 7,62h54 mm, čija brzina vatre iznosi između 3.500 i 6.000 metaka u minutu.

Zahvaljujući savremenim optoelektronskim nišanima, ovaj mitraljez koji je prvenstveno konstruisan za potrebe helikoptera Mi-24, se efikasno može koristiti za presretanje i uništavanje pomorskih i vazduhoplovnih dronova.

Iako je operater ukrajinskog plovila manevrisanjem pokušao da izbegne vatru, na kraju snimka se jasno vidi eksplozija koja jasno ukazuje na to da je dron uspešno uništen.

Podsećanja radi, Ukrajina već duže vreme koristi slična plovila kako bi vršila napade na objekte i brodove Crnomorske flote ruske vojske, kao i civilnu infrastrukturu, a najpoznatiji takav slučaj bio je napad na Krimski most u julu 2023. godine.

Međutim, ono što je interesantno kod skorašnjeg pokušaja napada jeste činjenica da su besposadna plovila bila opremljena raketama. Pretpostavlja se da su u pitanju modifikovane rakete vazduh-vazduh kratkog dometa, kojima se može dejstvovati sa kopnenih, tj. pomorskih platformi, R-60 i R-73 sovjetske proizvodnje.

Domet ovih raketa je osam, odnosno 30 km (važi za osnovne varijante vazduh-vazduh), dok se navođenje vrši uz pomoć bojeve glave sa IC samonavođenjem. Osim raketa, dronovi su bili opremljeni i savremenom termovizijskom optikom, ali uprkos tome nisu uspeli da na vreme uoče i obore helikopter ruske mornarice.

image